W taniej kuchni Darii Ładochy: placki dyniowo-owsiane

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: placki dyniowo-owsiane z miodem, zupę fasolową z porem i ziemniakami, kanapki na ciepło z pastą z wędzonego pstrąga, kanapki na ciepło z ziołowym serkiem oraz pęczak z kiełbasą, cebulą oraz cukinią.

Placki dyniowo-owsiane z miodem

Składniki:

1/2 szklanki musu z dyni (zmiksowana dynia)

1/2 szklanki płatków owsianych

szczypta cynamonu

1 jajko

1 czubata łyżki mąki

olej do smażenia

do podania: łyżka miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż ciasto w formie małych placuszków z obu stron na złoty kolor. Podawaj z łyżką miodu.

Zupa fasolowa z porem i ziemniakami

Składniki:

300 g ugotowanej fasoli "Biały Jaś"

300 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę

200 g pora pokrojonego w talarki

200 g boczku wędzonego pokrojonego w paseczki

3 ząbki czosnku

2 l wywaru

100 g śmietany

garść drobno posiekanej pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

W garnku podsmaż boczek. Dodaj pora i czosnek, i wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, zalej wywarem i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodaj fasolę, śmietanę, dopraw solą i pieprzem, i udekoruj pietruszką.

Kanapki na ciepło z pastą z wędzonego pstrąga

Składniki:

2 bułki

1 makrela

1 cebula

2 łyżki oliwy lub masła

2 ogórki kiszone

sól

pieprz

drobno posiekany koperek

3 łyżki serka białego

Przygotowanie:

Bułki przekrój na połówki i połóż na rozgrzaną patelnię. Podgrzej z obu stron. Makrelę obierz z ości i wymieszaj z drobno posiekanym ogórkiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj biały serek i koperek, i wymieszaj. Podawaj na podgrzanych bułkach.

Kanapki na ciepło z ziołowym serkiem

Składniki:

2 bułki

2 opakowania serka białego do smarowania

3 ząbki czosnku rozgniecione

sól

pieprz

szczypta oregano

drobno posiekany szczypiorek

drobno posiekana pietruszka

Przygotowanie:

Bułki przekrój na połówki i połóż na rozgrzaną patelnię. Podgrzej z obu stron. W miseczce wymieszaj serek z czosnkiem, ziołami i przyprawami, dopraw solą i pieprzem, i wymieszaj. Podawaj na podgrzanych bułkach.

Pęczak z kiełbasą, cebulą oraz cukinią

Składniki:

1 szkl. ugotowanego pęczaku

1 kiełbasa pokrojona w plastry

1 cebula pokrojona w piórka

1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki

szczypta oregano

sól

pieprz

pęczek zielonej pietruszki

1 łyżka oleju

1 jajko

Przygotowanie:

Kiełbasę podsmaż na oleju z dodatkiem cebuli. Dodaj cukinię oraz przyprawy. Usmaż jajko sadzone. Na talerzu wyłóż gorący pęczak, na wierzchu udekoruj kiełbasą z cukinią. Do tego dodaj jajko i posyp całość zieloną pietruszką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości