W kuchni Dzień Dobry TVN poznajemy nie tylko sekrety naszych mistrzów, ale i innych kultur. Daria Ładocha, trenerka żywieniowa i blogerka kulinarna zdradziła nam kilka smaczków tajskiej kuchni. Oprócz tego Daria przygotowała: kluski z tapioki, zupę z wieprzowiną i makaronem ryżowym, małże w zupie z trawy cytrynowej i klasyczny Pad Thai. Smacznego! Kluski z tapioki (Sakoo Sai Moo)
Składniki:
2 kubki drobnej tapioki
woda do namoczenia tapioki
1 łyżka korzenia i łodygi z kolendry
3 ząbki czosnku w plastrach
1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
1/2 cebuli drobno posiekanej
200 g tłustej wieprzowiny mielonej
9 łyżek sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki peklowanej rzodkiewki drobno pokrojonej
2 łyżki drobnych orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju do obtaczania klusek
2 łyżki oleju do przygotowania nadzienia w woku
1 duży liść bananowca do wyłożenia garnka do gotowania na parze
Przygotowanie:
Tapiokę namocz w wodzie. Zalej ją tak, by całość była przykryta. Namaczaj ok. 10 min. i wylej wodę. W moździerzu utłucz łodygi kolendry z czosnkiem, pieprzem. Na olej w woku wrzuć cebulę i wieprzowinę oraz pastę utłuczoną w moździerzu. Dodaj sos sojowy, cukier, rzodkiewkę i orzechy drobno potłuczone (ale nie na miał). Weź namoczoną tapiokę i ugniataj ją w rękach. Zrób placek, dodaj nadzienie i przygotuj drugi placek z tapioki. Całość uformuj w kulę. Posmaruj olejem i odłóż na talerz również posmarowany olejem. Kluski gotuj na parze na liściu bananowca posmarowanym olejem. Pamiętaj, by nie układać klusek zbyt blisko siebie. Gotuj ok. 15 min.
Północna zupa z wieprzowiną i makaronem ryżowym (Khanom Jeen Nam Ngiao)
Składniki:
2 ząbki czosnku drobno posiekane
100 g mielonej wieprzowiny
2 szklanki bulionu z żeberek (przepis zob. niżej)
2 pomidory
pół łyżeczki soli
garść kiełków fasoli mung
garść kolendry drobno posiekanej
garść szczypiorku drobno pokrojonego
olej do smażenia
garść kapusty sitowatej
makaron ryżowy namoczony
Pasta
2 łyżeczki trawy cytrynowej drobno pokrojonej
1 łyżeczka szalotki drobno posiekanej
1 łyżeczka czosnku drobno posiekanego
1 łyżeczka liści limonki kaffir drobno posiekanych
1 łyżeczka galangalu drobno posiekanego
1 łyżeczka korzenia kurkumy drobno posiekanego (można użyć w przyprawie)
3–6 suszonych czerwonych chilli
1 łyżeczka jasnej pasty z tamaryndowca
1 łyżeczka pasty z krewetek
3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ugotuj wywar z żeberek. Na 1 kg mięsa z żeberek przypadają 2 l wody. Gotuj bez dodatków ok. godziny. Wszystkie składniki pasty utłucz w moździerzu. Usmaż czosnek na złoty kolor. Odstaw na bok. Na patelnię wrzuć pastę i mieloną wieprzowinę. Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj wywar z żeberek i odrobinę wody. Kolejno dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj sól. Zupę podawaj z makaronem ozdobioną kiełkami, szczypiorkiem i kolendrą oraz prażonym czosnkiem i kapustą sitowatą.
Małże w zupie z trawy cytrynowej (Hoy Ma Takhrai)
Składniki:
2 trawy cytrynowe zgniecione i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki
małe szalotki zgniecione
garść liści słodkiej bazylii (bez łodyg)
2–3 łyżki sosu rybnego
500 g muli
1,5 litra wody do gotowania
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i wrzuć szalotki oraz trawę cytrynową. Zagotuj, aż porządnie będzie wrzało. Dodaj małże i znowu doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj sos rybny i zbierz powstałe szumy. Na koniec dodaj liście tajskiej bazylii słodkiej.
Klasyczny Pad Thai
Składniki:
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 szalotka pokrojona w piórka
1 miseczka makaronu ryżowego 3-milimetrowego namoczonego w zimnej wodzie
1/3 szklanki orzechów ziemnych potłuczonych w moździerzu
10 krewetek obranych
1 limonka
szczypiorek pokrojony na 2-centymetrowe paski
2 plastry tofu pokrojone w kostkę
pół opakowania kiełków fasoli mung
olej do smażenia
1 jajko
Sos
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki cukru palmowego
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
2 łyżki pasty tamaryndowej jasnej
1 łyżka suszonych krewetek wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie
1 łyżka sosu ostrygowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i podgrzej – wówczas cukier szybciej się rozpuści. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek i tofu, podsmażaj przez chwilę. Dodaj krewetki, a gdy się usmażą, odsuń je na bok. Rozbij jajko i rozlej po patelni. Zacznij delikatnie mieszać. Połącz z resztą składników i odsuń. Dodaj sos i odrobinę wody oraz makaron. Mieszaj, aż makaron zmięknie i wchłonie cały sos. Dodaj szczypiorek i kiełki. Podawaj posypane orzechami i polane sokiem z limonki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"