Przepisy kulinarne

W tajskiej kuchni Darii Ładochy

W kuchni Dzień Dobry TVN poznajemy nie tylko sekrety naszych mistrzów, ale i innych kultur. Daria Ładocha, trenerka żywieniowa i blogerka kulinarna zdradziła nam kilka smaczków tajskiej kuchni. Oprócz tego Daria przygotowała: kluski z tapioki, zupę z wieprzowiną i makaronem ryżowym, małże w zupie z trawy cytrynowej i klasyczny Pad Thai. Smacznego!

 

 

 

Kluski z tapioki (Sakoo Sai Moo)

Składniki:
2 kubki drobnej tapioki
woda do namoczenia tapioki
1 łyżka korzenia i łodygi z kolendry
3 ząbki czosnku w plastrach
1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
1/2 cebuli drobno posiekanej
200 g tłustej wieprzowiny mielonej
9 łyżek sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki peklowanej rzodkiewki drobno pokrojonej
2 łyżki drobnych orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju do obtaczania klusek
2 łyżki oleju do przygotowania nadzienia w woku
1 duży liść bananowca do wyłożenia garnka do gotowania na parze

Przygotowanie:
Tapiokę namocz w wodzie. Zalej ją tak, by całość była przykryta. Namaczaj ok. 10 min. i wylej wodę. W moździerzu utłucz łodygi kolendry z czosnkiem, pieprzem. Na olej w woku wrzuć cebulę i wieprzowinę oraz pastę utłuczoną w moździerzu. Dodaj sos sojowy, cukier, rzodkiewkę i orzechy drobno potłuczone (ale nie na miał). Weź namoczoną tapiokę i ugniataj ją w rękach. Zrób placek, dodaj nadzienie i przygotuj drugi placek z tapioki. Całość uformuj w kulę. Posmaruj olejem i odłóż na talerz również posmarowany olejem. Kluski gotuj na parze na liściu bananowca posmarowanym olejem. Pamiętaj, by nie układać klusek zbyt blisko siebie. Gotuj ok. 15 min.

Północna zupa z wieprzowiną i makaronem ryżowym (Khanom Jeen Nam Ngiao)

Składniki:
2 ząbki czosnku drobno posiekane
100 g mielonej wieprzowiny
2 szklanki bulionu z żeberek (przepis zob. niżej)
2 pomidory
pół łyżeczki soli
garść kiełków fasoli mung
garść kolendry drobno posiekanej
garść szczypiorku drobno pokrojonego
olej do smażenia
garść kapusty sitowatej
makaron ryżowy namoczony

Pasta
2 łyżeczki trawy cytrynowej drobno pokrojonej
1 łyżeczka szalotki drobno posiekanej
1 łyżeczka czosnku drobno posiekanego
1 łyżeczka liści limonki kaffir drobno posiekanych
1 łyżeczka galangalu drobno posiekanego
1 łyżeczka korzenia kurkumy drobno posiekanego (można użyć w przyprawie)
3–6 suszonych czerwonych chilli
1 łyżeczka jasnej pasty z tamaryndowca
1 łyżeczka pasty z krewetek
3/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Ugotuj wywar z żeberek. Na 1 kg mięsa z żeberek przypadają 2 l wody. Gotuj bez dodatków ok. godziny. Wszystkie składniki pasty utłucz w moździerzu. Usmaż czosnek na złoty kolor. Odstaw na bok. Na patelnię wrzuć pastę i mieloną wieprzowinę. Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj wywar z żeberek i odrobinę wody. Kolejno dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj sól. Zupę podawaj z makaronem ozdobioną kiełkami, szczypiorkiem i kolendrą oraz prażonym czosnkiem i kapustą sitowatą.

Małże w zupie z trawy cytrynowej (Hoy Ma Takhrai)

Składniki:
2 trawy cytrynowe zgniecione i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki
małe szalotki zgniecione
garść liści słodkiej bazylii (bez łodyg)
2–3 łyżki sosu rybnego
500 g muli
1,5 litra wody do gotowania

Przygotowanie:
Zagotuj wodę i wrzuć szalotki oraz trawę cytrynową. Zagotuj, aż porządnie będzie wrzało. Dodaj małże i znowu doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj sos rybny i zbierz powstałe szumy. Na koniec dodaj liście tajskiej bazylii słodkiej.

Klasyczny Pad Thai

Składniki:
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 szalotka pokrojona w piórka
1 miseczka makaronu ryżowego 3-milimetrowego namoczonego w zimnej wodzie
1/3 szklanki orzechów ziemnych potłuczonych w moździerzu
10 krewetek obranych
1 limonka
szczypiorek pokrojony na 2-centymetrowe paski
2 plastry tofu pokrojone w kostkę
pół opakowania kiełków fasoli mung
olej do smażenia
1 jajko

Sos
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki cukru palmowego
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
2 łyżki pasty tamaryndowej jasnej
1 łyżka suszonych krewetek wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie
1 łyżka sosu ostrygowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i podgrzej – wówczas cukier szybciej się rozpuści. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek i tofu, podsmażaj przez chwilę. Dodaj krewetki, a gdy się usmażą, odsuń je na bok. Rozbij jajko i rozlej po patelni. Zacznij delikatnie mieszać. Połącz z resztą składników i odsuń. Dodaj sos i odrobinę wody oraz makaron. Mieszaj, aż makaron zmięknie i wchłonie cały sos. Dodaj szczypiorek i kiełki. Podawaj posypane orzechami i polane sokiem z limonki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
73
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0