W roli głównej: kiszona kapusta

Marcin Prokop: "Ten zapach zaczyna się już roznosić na klatkach schodowych. Już trwa, w całej Polsce, generalna próba bigosu. Już zaczynamy zabawiać się kapustą". W kuchni Dzień Dobry TVN: zwyciężczyni MasterChefa - Dominika Wójciak i ... kapusta kiszona.

Wegański bigos

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

50 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie przez noc

2 cebule, drobno posiekane

4 łyżki oleju rzepakowego

4 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren jałowca

200 g czerwonej soczewicy, wypłukanej na sicie

6 – 10 wędzonych śliwek (najlepiej suski sechlońskiej)

1 szklanka czerwonego wina (może być półsłodkie lub słodkie porto)

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Kapustę odciskamy z soku i niedbale kroimy. Grzyby gotujemy z odrobiną soli w wodzie, w której się moczyły, około 30 minut. W dużym garnku szklimy cebulę z szczyptą soli na oleju. Dodajemy przyprawy i smażymy 5 minut. Dodajemy soczewicę, śliwki, kapustę, grzyby wraz z wodą z gotowania oraz wino, sos sojowy i koncentrat. Dolewamy około 1 l zimnej wody i 1 łyżeczkę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Bigos gotujemy powoli, cierpliwie i długo aż smaki się połączą. Najlepiej smakuje bigos po 2-3 dniach leżakowania. Podajemy z opieczonym razowym chlebem lub z gotowanymi ziemniakami.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej typ. 500

½ łyżeczki soli

1 łyżka oleju

około 150 ml gorącej wody

Farsz:

500 g kiszonej kapusty

100 g suszonych grzybów

3 listki laurowe

4 kulki ziela angielskiego

2 cebule, drobno posiekane

2 łyżki oleju

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnice razem z solą. Dodajemy olej i wodę i mieszamy aż wszystko się połączy. Wyrabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy gorąca miską lub garnkiem i czekamy aż naczynie ostygnie, minimum 30 minut. Dzięki temu ciasto odpocznie, nie będzie się rwać podczas klejenia pierogów, a pierogi nie rozpadną się podczas gotowania.

Kapustę odciskamy z soku, zalewamy ok. 200 ml wody i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.

Grzyby zalewamy 200 ml wody, dodajemy szczyptę soli i przyprawy i gotujemy do miękkości. Studzimy.

Na oleju szklimy posoloną cebulę. Dodajemy drobno posiekane grzyby i posiekaną kapustę i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy sola i pieprzem i studzimy.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kołka np. szklanką i kleimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką albo jako dodatek do barszczu.

Kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego

Składniki:

Ciasto:

20 g świeżych drożdży

½ łyżki cukru

1 łyżka mleka lub wody

250 g mąki pszennej typ. 500

1 łyżeczka soli

2 żółtka

1 jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany

70 g rozpuszczonego masła

Farsz:

500 g kiszonej kapusty

100 g suszonych grzybów

3 listki laurowe

4 kulki ziela angielskiego

2 cebule, drobno posiekane

2 łyżki oleju

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Do posmarowania pasztecików:

2 żółtka

100 ml mleka

czarnuszka

kminek

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i odstawiamy, by zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól, żółtka, jajko, śmietanę, tłuszcz i drożdże. Szybko wygrabiamy jednolite ciasto i odkładamy je w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Kapustę odciskamy z soku, zalewamy ok. 200 ml wody i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.

Grzyby zalewamy 200 ml wody, dodajemy szczyptę soli i przyprawy i gotujemy do miękkości. Studzimy.

Na oleju szklimy posoloną cebulę. Dodajemy drobno posiekane grzyby i posiekaną kapustę i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i studzimy.

Gdy ciasto podwoi objętość, odgazowujemy je uderzając ręką w ciasto i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy w prostokąt. Prostokąt dzielimy na podłużne paski i na każdym pasku układamy wałeczek z farszu. Zlepiamy paszteciki tworząc dekoracyjna falbankę. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkami rozkłóconymi z mlekiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Paszteciki pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160˚C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"