W roli głównej: kiszona kapusta

Marcin Prokop: "Ten zapach zaczyna się już roznosić na klatkach schodowych. Już trwa, w całej Polsce, generalna próba bigosu. Już zaczynamy zabawiać się kapustą". W kuchni Dzień Dobry TVN: zwyciężczyni MasterChefa - Dominika Wójciak i ... kapusta kiszona.

Wegański bigos

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

50 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie przez noc

2 cebule, drobno posiekane

4 łyżki oleju rzepakowego

4 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren jałowca

200 g czerwonej soczewicy, wypłukanej na sicie

6 – 10 wędzonych śliwek (najlepiej suski sechlońskiej)

1 szklanka czerwonego wina (może być półsłodkie lub słodkie porto)

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Kapustę odciskamy z soku i niedbale kroimy. Grzyby gotujemy z odrobiną soli w wodzie, w której się moczyły, około 30 minut. W dużym garnku szklimy cebulę z szczyptą soli na oleju. Dodajemy przyprawy i smażymy 5 minut. Dodajemy soczewicę, śliwki, kapustę, grzyby wraz z wodą z gotowania oraz wino, sos sojowy i koncentrat. Dolewamy około 1 l zimnej wody i 1 łyżeczkę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Bigos gotujemy powoli, cierpliwie i długo aż smaki się połączą. Najlepiej smakuje bigos po 2-3 dniach leżakowania. Podajemy z opieczonym razowym chlebem lub z gotowanymi ziemniakami.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej typ. 500

½ łyżeczki soli

1 łyżka oleju

około 150 ml gorącej wody

Farsz:

500 g kiszonej kapusty

100 g suszonych grzybów

3 listki laurowe

4 kulki ziela angielskiego

2 cebule, drobno posiekane

2 łyżki oleju

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnice razem z solą. Dodajemy olej i wodę i mieszamy aż wszystko się połączy. Wyrabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy gorąca miską lub garnkiem i czekamy aż naczynie ostygnie, minimum 30 minut. Dzięki temu ciasto odpocznie, nie będzie się rwać podczas klejenia pierogów, a pierogi nie rozpadną się podczas gotowania.

Kapustę odciskamy z soku, zalewamy ok. 200 ml wody i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.

Grzyby zalewamy 200 ml wody, dodajemy szczyptę soli i przyprawy i gotujemy do miękkości. Studzimy.

Na oleju szklimy posoloną cebulę. Dodajemy drobno posiekane grzyby i posiekaną kapustę i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy sola i pieprzem i studzimy.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kołka np. szklanką i kleimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką albo jako dodatek do barszczu.

Kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego

Składniki:

Ciasto:

20 g świeżych drożdży

½ łyżki cukru

1 łyżka mleka lub wody

250 g mąki pszennej typ. 500

1 łyżeczka soli

2 żółtka

1 jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany

70 g rozpuszczonego masła

Farsz:

500 g kiszonej kapusty

100 g suszonych grzybów

3 listki laurowe

4 kulki ziela angielskiego

2 cebule, drobno posiekane

2 łyżki oleju

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Do posmarowania pasztecików:

2 żółtka

100 ml mleka

czarnuszka

kminek

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i odstawiamy, by zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól, żółtka, jajko, śmietanę, tłuszcz i drożdże. Szybko wygrabiamy jednolite ciasto i odkładamy je w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Kapustę odciskamy z soku, zalewamy ok. 200 ml wody i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.

Grzyby zalewamy 200 ml wody, dodajemy szczyptę soli i przyprawy i gotujemy do miękkości. Studzimy.

Na oleju szklimy posoloną cebulę. Dodajemy drobno posiekane grzyby i posiekaną kapustę i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i studzimy.

Gdy ciasto podwoi objętość, odgazowujemy je uderzając ręką w ciasto i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy w prostokąt. Prostokąt dzielimy na podłużne paski i na każdym pasku układamy wałeczek z farszu. Zlepiamy paszteciki tworząc dekoracyjna falbankę. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkami rozkłóconymi z mlekiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Paszteciki pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160˚C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości