W roli głównej: cebula!

W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i Anika Ćwiek, finalistka "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na cebuli. Co powiecie na francuską zupę cebulową, tartę cebulową, cebulę faszerowaną gorgonzolą i orzechami lub cebulowy chutney z figami i daktylami.

Prowansalska Tarta cebulowa „Pissaladiere”

Składniki:

200 g mąki

100 g masła

1 szczypta soli

1 kg dużej cebuli

6 łyżek oliwy z oliwek

1 gałązka tymianku

1 słoik filetów anchois

12 czarnych oliwek

Sól

Przygotowanie:

Wlać przesianą mąkę do miski, dodać sól i masło pokrojone w bardzo małe kawałki. Połąć całość pracując delikatnie końcówkami palców, dodaj 50ml zimnej wody.Uformować kulę ciasta i pozostawić do ostygnięcia przez co najmniej 30 minut. Obrać cebulę i pokroić w pióra o grubości 0,5 cm. Umieść je na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek, 3 łyżkami wody i szczyptą soli. Przykryj i gotuj przez 40 minut.Na koniec gotowania zdejmij pokrywkę, aby odparować maksymalną ilość soku, ale nie pozostawiaj cebuli aż do zabarwienia nie może się zarumienić. Rozgrzej piekarnik do 210 ° C. Rozłóż ciasto w formie do tart lub do tortownicy. Dodaj schłodzoną cebulę nad ciastem, Na koniec Posypać tymiankiem i poukładać filety anchois. dodać oliwki, skrop oliwą z oliwek i piecz przez 25 do 30 minut.Podać na gorąco, ciepło lub zimno.

Cebula faszerowana gorgonzola i orzechami

Składniki:

200 g gorgonzola

6 szt czerwonej cebuli

doniczka szałwii

150 g orzechów włoskich

30 g bułki tartej

20 ml oliwy z oliwek

6 szczypt drobnej soli

6 szczypt zmielonego pieprzu

10 gr soli gruboziarnistej

Przygotowanie:

Obierz cebulę i gotuj przez 30 minut w garnku z wrzącą, osoloną wodą (z grubą solą). Następnie przepuść je pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie odciąć na pół na 1/3 wysokość (jakby czapka). Usuń pierwsze warstwy zachowując 2 ostatnie zewnętrzne warstwy (największe). Posiekaj zdjęte wewnętrzne warstwy cebuli.

Drobno posiekaj szałwię, nakładając liście. Z grubsza zmiażdż orzechy, wymieszaj je ze posiekaną cebulą, 2 łyżkami oliwy i połowę gorgonzoli, a następnie przyprawiamy.

Wypełnić zewnętrzne warstwy cebuli tym farszem, przykryć pozostałą gorgonzolą, posypać bułką tartą i piec w temperaturze 200 ° C przez 10 min.

Cebulowy Chutney z figami i daktylami

Składniki:

500 g jędrnych, purpurowych fig prawie dojrzałych

250 g cebuli

120 g świeżych daktyli

75 g świeżego korzenia imbiru

65 cl octu z czerwonego wina

1 łyżka soli

250 g cukru blond lub brązowego

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka nasion gorczycy

1 łyżka posiekanego estragonu

Przygotowanie:

Przełóż figi pod strumieniem zimnej wody i dobrze je wysusz. Pozbywać ogony fig, i pokroić figi w plastry o grubości 1 cm. Obierz i posiekaj cebulę. Daktyle posiekaj na paski (zdejmij pestki).

Zetrzyj drobno imbiru. Do rondla wlać ocet, sól i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i gotować przez 5 minut. Dodać cebule, figi, daktyle, starty imbir, nasiona gorczycy i paprykę. Delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Obniżyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dodaj liście estragonowe i zagotuj ostatnie 3 min. Zdejmij z ognia i wlej do słoików np. po dżemie.

Zupa cebulowa

Składniki:

1 kg żółtej cebuli

100 g masła

2 ząbki czosnku

1 gałązka tymianku

1,5 litr rosołu z kurczaka

1 bagietka na grzanki

250 g sera Gruyère

200 ml białego wina (półwytrawny)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości