Przepisy kulinarne

W roli głównej - awokado

W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Bloger i cukiernik przygotował dla nas potrawy bazujące na awokado. Czy wiedzieliście, że awokado można przygotować na wiele sposobów, również na słodko? Co powiecie na praliny z awokado i pistacjami?

Praliny z awokado

Składniki:
100 ml śmietanki 36%
100 g ciemnej czekolady
łyżka masła
100 g zmiksowanego miąższu z awokado
siekane pistacje zielone do obtoczenia

Przygotowanie:
Obieramy awokado i blendujemy go. Następnie gotujemy śmietankę, wyłączymy ogień i dodajemy czekoladę. Mieszamy do powstania płynnej konsystencji. Na końcu dodajemy masło. Gdy masa nam stężeje dodajemy mus z awokado i mieszamy. Robimy kuleczki i obtaczamy w siekanych pistacjach.

Stek wołowy z salsą z awokado

Składniki:
2 steki wołowe

marynata:
kilka gałązek rozmarynu
główka czosnku
olej

salsa:
1 miękkie awokado
sok z 1 limonki
mały pęczek kolendry
2 obrane pomidory bez pestek
oliwa

2-3 bataty

Przygotowanie:
Marynujemy mięso przez ok 10 godzin. Do salsy wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy. Do soku z limonki dodajemy oliwę oraz sól. Na samym końcu gotujemy bataty i podajemy ugotowane wraz ze stekiem oraz salsą.

Sałatka z gruszkami i awokado

Składniki:
świeży szpinak
2 gruszki
ser feta
awokado
cukier
białe wino
1 świeże chili
łyżka masła
truskawki do dekoracji

Przygotowanie:
Szpinak myjemy, układamy na talerzu. Na patelni roztapiamy cukier i karmelizujemy na nim pokrojone w kostkę gruszki z masłem, które następnie polewamy winem. Siekamy chili, kroimy ser feta w kostkę oraz awokado. Wszystko układamy na szpinaku i dekorujemy truskawkami. Opcjonalnie możemy polać winegretem.

Szybka sałatka z awokado i papają

Składniki:
roszponka
awokado
dojrzała papaja
limonka
200 g krewetek
masło
kolendra
sól
pieprz
oliwa

Przygotowanie:
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim krewetki z odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Na roszponce układamy pokrojone w kostkę awokado, świeżą papaje, krewetki oraz posypujemy kolendrą. polewamy oliwą, doprawiamy do smaku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
86
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0