Anna Bilińska-Bohdanowiczowa była jedną z nielicznych Polek, którym w XIX wieku udało się zdobyć wykształcenie plastyczne. W środę, 21 marca do Muzeum Narodowego w Warszawie powrócił obraz Anny Bilińskiej-Bohdanowiczowej, zatytułowany „Murzynka”. Dzisiejsza kuchnia Ani Starmach jest odpowiedzią na dzieło malarki.Zdjęcie: Jan Kucharzyk/East News
Sałatka z miodową wieprzowiną
Składniki:
500g polędwiczek wieprzowych
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
Świeży tymianek i rozmaryn
Kilka rodzajów sałat: roszponka, rukola, sałata lodowa
Garść orzechów włoskich
2 jabłka
Przygotowanie:
Polędwiczki pokrój w 2 cm plastry, przełóż do miski. Wymieszaj w małym naczyniu miód, musztardę tymianek i rozmaryn, marynatą polej mięso, dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum 15 minut (jeśli masz czas możesz włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc) Po tym czasie rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i smaż kawałki polędwiczki około 2 minut z każdej strony. Orzechy upraż na suchej patelni, jabłka pokrój w cienkie plasterki. Na talerzach rozłóż różne rodzaje salat, jabłka, kawałki wieprzowiny, całość posyp orzechami i olej odrobina oliwy z oliwek.
Sałatka z piersią z kaczki i mango
Składniki:
2 piersi z kaczki
1 mango
Świeża mięta
Świeży tymianek
owoc granatu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
roszponka
Przygotowanie:
Natnij skórę kaczki przełóż mięso do miski. Wymieszaj miód, oliwę, ocet, łyżkę tymianku, marynatą zalej mięso i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnie połóż na niej kaczkę (od strony skóry), zmniejsz ogień i smaż z dwóch stron około 10-15 minut (kaczka powinna być krwista, jeśli wolisz mięso bardziej wysmażone włóż kaczkę jeszcze na 10 min do piekarnika o temperaturze 190 stopni). Gotową kaczkę przykryj folią aluminiową na 5 minut, w tym czasie marynatę wlej na patelni i podgrzewaj kilka minut. Na talerzach rozłóż roszponkę, cienko pokrojone mango, listki mięty, dodaj pokrojona kaczkę, całość polej sosem z patelni i posyp pestkami granatu.
Rybne szaszłyczki z zieloną sałatą
Składniki:
300g łososia
300g tuńczyka
300g krewetek średniej wielkości
2 limonki
Świeża kolendra
1 papryczka Chili
Patyczki do szaszłyków
Rukola
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ryby pokrój w 2cm kostkę. Krewetki obierz. W miseczce wymieszaj kilka łyżek oliwy z sosem z limonki, pokrojona papryczka chilii. Ryby i krewetki nabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, przełóż na talerz i polej limonowym sosem i odstaw do marynowania na 15 minut. Po tym czasie smaż szaszłyki na rozgrzanej patelni . Podawaj z rukolą, świeżą kolendrą i odrobiną oliwy z oliwek.
Tarta z krewetkami i pomidorkami
Składniki:
Ciasto kruche:
200g mąki
100g masła
1 jajo
Szczypta soli
Zimna woda
Farsz:
250g krewetek
2 ząbki czosnku
200g pomidorków koktajlowych
200g mascarpone
100ml śmietanki kremówki
2 jaja
Świeża kolendra
Oliwa z oliwek
Słodka papryka
Ostra papryka
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj, jeśli będzie za suche dodaj kilka łyżek zimnej wody. Zwiń je w kulkę, zawiń je w ściereczkę i wstaw na 30 min do lodówki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy dodaj pokrojony czosnek słodką i ostrą paprykę apotem krewetki, smaż 1, 2 minuty. Pomidorki przekrój na połówki. Mascarpone wymieszaj z jajkami, śmietanką, sola i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10 minut. Na podpieczone ciasto wysyp krewetki, dodaj pomidorki, posiekaną kolendrę, całość zalej masą z serka mascarpone. Piecz około 25 minut.
Ciasto z płynną czekoladą
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
200g mąki
200g cukru
4jaja
4 żółtka
Masło do wysmarowania małych foremek
Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuszczaj w kąpieli wodnej. Gdy składniki się rozpuszczą ostudź je. Żółtka i jajka ubij z cukrem na gładką, puszystą masę, powoli podczas ubijania dodawaj mąkę, a po chwili masę czekoladową. Masę przelej do małych foremek (wysmarowanych masłem), wstaw je do lodówki (tak to konieczne!) na 30 minut a następnie do piekarnika o temperaturze 180 stopni 1 5 minut. Pamiętaj, że ciastko w środku ma być płynne. Podawaj je w foremkach lub na talerzach z owocami lub lodami.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"