Przepisy kulinarne

W naszej kuchni słodkie sztabki złota

W kuchni Dzień Dobry Wakacje same pyszne słodkości: rolada malinowa, babeczki kruche z owocami i słodkie… sztabki złota. Przygotowali je dla nas: mistrz cukiernictwa Jacek Dzikowski i wicemistrz Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Oskar Kamiński.

Sztabki złota

Składniki:
Biszkopt 10 dkg:
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
20 g kakao
50 g cukru
60 g mąki
2 jajka
Genaż:
2 garście orzechów laskowych
150 g śliwek w zalewie cukrowej
masa cukiernicza do dekoracji
250 g prażonego nugatu

Rolada malinowa bez mąki

Składniki:
50 g drobno mielonego cukru
300 ml śmietanki tortowej
25 ml likieru framboise
500 g świeżych malin
50 g cukru pudru
50 ml wody
maliny do dekoracji
Biszkopt”
175 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżeczki kakao
odrobina masła
6 jajek

Babeczki kruche z owocami

Składniki:
Korpusy z ciasta kruchego:
szczypta proszku do pieczenia
50 g syropu ziemniaczanego
520 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
25 ml mleka
200 g masła
2 jajka
Krem waniliowy:
owoce sezonowe do dekoracji
cukier waniliowy
125 g mąki pszennej
600 ml mleka
250 g cukru
5 jajek

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
52
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0