Przepisy kulinarne

W naszej kuchni rządziła dziś Anna Włodarczyk

Blogerka kulinarna przygotowała dania na bazie rabarbaru i czarnego bzu. Poznajcie jej przepisy na: grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutney'em, migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami, zefir rabarbarowy, pieczony rabarbar z syropem z czarnego bzu i rabarbarową lemoniadę. Uwaga - PYCHA!!!

Grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutney'em

Składniki:
chutney rabarbarowy
500 g rabarbaru
1 czerwona cebula
100 ml octu winnego
200 g cukru
1,5 cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
2 opakowania sera halloumi

Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać i wrzucić do rondelka. Dodać ocet, cukier, sól, imbir. Gotować kilka minut. Następnie dodać pokrojony w 2cm cząstki rabarbar, gotować do miękkości. Ser pokroić w plastry i grillować, aż powstaną na nim czarne paseczki. Na ser nałożyć po łyżce chutneyu, podawać.

Migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami

Składniki:
na kruszonkę:
85 g mąki
85 g uprażonych na patelni migdałów
45 g błyskawicznych płatków owsianych
50 g cukru
szczypta soli
60 g roztopionego masła
na owoce:
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 g cukru
250 g truskawek
350 g rabarbaru

Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, lekko posiekane migdały, płatki owsiane, sól, cukier, po czym wlać roztopione masło i dłońmi mieszać składniki aż do ich połączenia. Schować ciasto do lodówki. Truskawki pokroić na połówki, rabarbar na ok. 2-3 cm cząstki. Owoce zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić do momentu aż puszczą sok. Następnie odcedzić sok (robię z niego kompot), zaś owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Owoce posypać schłodzoną kruszonką (kruszonka powinna być w formie większych lub mniejszych grudek), tak aby tworzyła ona jednolitą warstwę. Crumble piekę 35-40 minut w 190 st. C.

Zefir rabarbarowy

Składniki:
250 słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
porcja pieczonego rabarbaru z wanilią
1 szklanka małych bezików

Przygotowanie:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wkruszyć beziki (4 pozostawić do ozdoby), delikatnie wymieszać. W szklankach układać warstwami trochę rabarbaru, 2 łyżki śmietanki, 1 łyżkę rabarbaru, na koniec warstwę bitej śmietany. Ozdobić małym bezikiem, serwować.

Pieczony rabarbar z syropem z kwiatów czarnego bzu

Składniki:
1/2 kg rabarbaru
1/3 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu
1 laska wanilii

Przygotowanie:
Rabarbar obrać ze skórki i pokroić w słupki albo w kilkucentymetrowe cząstki. Z wanilii wydłubać ziarenka. Mieszać wszystkie składniki: rabarbar, ziarenka wanilii, syrop i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec przez pół godziny w temperaturze 180st. C., w połowie czasu pieczenia delikatnie mieszać rabarbar.

Lemoniada rabarbarowa z kwiatami czarnego bzu

Składniki:
4 łodygi rabarbaru
4 łyżki brązowego cukru
1/3 szklanki syropu z czarnego bzu
kilka kwiatostanów czarnego bzu
lód w kostkach

Przygotowanie:
Rabarbar pokroić w plastry, zalać 1/2 litra wody, dodać cukier i gotować do miękkości rabarbaru. Odstawić, dolać 1/2 litra wody, odstawić do lodówki do schłodzenia. Na dno szklanek wylewać 2-3 łyżki syropu, schłodzony napój rabarbarowy, wrzucić cukier, podawać.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0