Nadszedł czas na cukinię, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała pyszne dania z tym właśnie warzywem: placuszki z cukinii, leczo z cukinii i ciasto z cukinii. Palce lizaćPlacuszki z cukinii z ricottą i cytryną
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 250 g ricotty
- jajko
- łyżka posiekanej świeżej mięty
- cytryna
- 1/2 - 1 szklanki mąki pszennej
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy ze skórką na grubych oczkach tarki. Na sitku dokładnie odciskamy ją z nadmiaru soku, dzięki czemu placuszki będą bardziej chrupiące i nie będziemy musieli dodawać zbyt wiele mąki. W dużej misce mieszamy ze sobą na gładko ser ricotta, jajko, posiekaną miętę, skórkę startą z cytryny, a także odciśnięte wiórki cukiniowe.
Dodajemy na początek połowę szklanki mąki i mieszamy. Ciasto ma przypominać konsystencją ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy stopniowo mąkę i sprawdzamy gęstość. Ciasto doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy około 1/2 cm warstwę oliwy z oliwek, a gdy nabierze odpowiedniej temperatury wykładamy po łyżce ciasta, lekko rozpłaszczamy i smażymy na średnim ogniu z obu stron aż placuszki zrobią się złote i chrupiące. Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy skropione sokiem z cytryny, z dodatkową porcją ricotty na słodko (z miodem, orzechami i owocami) lub na słono (z pieprzem, solonymi pistacjami i grillowanymi warzywami).
Fot. Bartosz Krupa / East News
>>> Zobacz także:
Leczo z grillowanej cukinii i papryki z pulpecikami
Składniki:
Leczo:
- 3 średnie cukinie
- 3 papryki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- cebula
- 4 łodyżki selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1-2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
- sól, pieprz, cukier
- koperek i świeże pieczywo do podania
Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki mleka
- jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy w kostkę (nie za drobną). Wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy 3 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Obok cukinii lub na kratce poziom wyżej układamy skórką do góry przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 250 st. C piekarnika z włączoną funkcją grill i pieczemy około 20 minut. Skóra na paprykach powinna zrobić się czarnawa, a cukinie ładnie przyrumienione. Wyjmujemy warzywa z pieca, paprykę przekładamy do miski i przykrywamy, odstawiamy na bok.
Gdy warzywa się pieką, siekamy cebulę i podsmażamy ją w szerokim garnku na pozostałej oliwie. Po 2-3 minutach dodajemy również drobno pokrojony seler naciowy. Smażymy na średnim ogniu około 4-5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz słodką i ostrą mieloną paprykę. Mieszamy przez 1-2 minuty, dokładamy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem lub wodą. Jeśli lubimy gęste leczo, dodajemy jedynie szklankę płynu.
Przygotowujemy pulpeciki - w misce mieszamy ze sobą mięso mielone, bułkę tartą, gęstą śmietanę, mleko, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan oraz sól i pieprz (do smaku). Masę wyrabiamy dłonią, po czym formujemy niewielkie klopsiki. Gdy sos w garnku bulgocze układamy na nim pulpeciki, garnek przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 15-20 minut.
Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki (powinna odchodzić z łatwością) i kroimy w kostkę. Paprykę i cukinię (oraz wszelkie sosy z pieczenia) dodajemy do sosu z pulpecikami, mieszamy i dusimy razem około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Podajemy posypane koperkiem i ze świeżym pieczywem, który zbierze resztki sosu.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Ciasto z cukinii z gorzką czekoladą i pomarańczą
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach tarki
- 3/4 szklanki oleju
- pomarańcza
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę, kakao, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy na gładko jajka, olej, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połowy owocu. Łączymy ze sobą zawartość obu misek wraz z posiekanymi orzechami i czekoladą, i mieszamy tylko do połączenia składników. Przygotowujemy formę do ciasta - smarujemy ją masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Ciasto najlepiej wychodzi pieczone w formie o kształcie wieńca. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 175 st. C przez około 55-60 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem albo polane polewą czekoladową ze startą skórką pomarańczy.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"