W naszej kuchni pyszne dania z cukinii: leczo, placki i ciasto

Nadszedł czas na cukinię, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała pyszne dania z tym właśnie warzywem: placuszki z cukinii, leczo z cukinii i ciasto z cukinii. Palce lizać

Placuszki z cukinii z ricottą i cytryną

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    • 250 g ricotty
      • jajko
        • łyżka posiekanej świeżej mięty
          • cytryna
            • 1/2 - 1 szklanki mąki pszennej
              • sól i świeżo mielony pieprz
                • oliwa z oliwek do smażenia

                  Przygotowanie:

                  Cukinię myjemy i ścieramy ze skórką na grubych oczkach tarki. Na sitku dokładnie odciskamy ją z nadmiaru soku, dzięki czemu placuszki będą bardziej chrupiące i nie będziemy musieli dodawać zbyt wiele mąki. W dużej misce mieszamy ze sobą na gładko ser ricotta, jajko, posiekaną miętę, skórkę startą z cytryny, a także odciśnięte wiórki cukiniowe.

                  Dodajemy na początek połowę szklanki mąki i mieszamy. Ciasto ma przypominać konsystencją ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy stopniowo mąkę i sprawdzamy gęstość. Ciasto doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                  Na rozgrzaną patelnię wlewamy około 1/2 cm warstwę oliwy z oliwek, a gdy nabierze odpowiedniej temperatury wykładamy po łyżce ciasta, lekko rozpłaszczamy i smażymy na średnim ogniu z obu stron aż placuszki zrobią się złote i chrupiące. Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy skropione sokiem z cytryny, z dodatkową porcją ricotty na słodko (z miodem, orzechami i owocami) lub na słono (z pieprzem, solonymi pistacjami i grillowanymi warzywami).

                  Fot. Bartosz Krupa / East News

                  >>> Zobacz także:

                  Leczo z grillowanej cukinii i papryki z pulpecikami

                  Składniki:

                  Leczo:

                  • 3 średnie cukinie
                    • 3 papryki
                      • 6 łyżek oliwy z oliwek
                        • cebula
                          • 4 łodyżki selera naciowego
                            • 3 ząbki czosnku
                              • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
                                • 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki
                                  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
                                    • 1-2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
                                      • sól, pieprz, cukier
                                        • koperek i świeże pieczywo do podania

                                          Pulpeciki:

                                          • 500 g mięsa mielonego z indyka
                                            • 4 łyżki bułki tartej
                                              • 3 łyżki gęstej śmietany
                                                • 2 łyżki mleka
                                                  • jajko
                                                    • 1/2 pęczka natki pietruszki
                                                      • 1/4 szklanki tartego parmezanu
                                                        • sól i pieprz

                                                          Przygotowanie:

                                                          Cukinie myjemy i kroimy w kostkę (nie za drobną). Wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy 3 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Obok cukinii lub na kratce poziom wyżej układamy skórką do góry przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 250 st. C piekarnika z włączoną funkcją grill i pieczemy około 20 minut. Skóra na paprykach powinna zrobić się czarnawa, a cukinie ładnie przyrumienione. Wyjmujemy warzywa z pieca, paprykę przekładamy do miski i przykrywamy, odstawiamy na bok.

                                                          Gdy warzywa się pieką, siekamy cebulę i podsmażamy ją w szerokim garnku na pozostałej oliwie. Po 2-3 minutach dodajemy również drobno pokrojony seler naciowy. Smażymy na średnim ogniu około 4-5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz słodką i ostrą mieloną paprykę. Mieszamy przez 1-2 minuty, dokładamy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem lub wodą. Jeśli lubimy gęste leczo, dodajemy jedynie szklankę płynu.

                                                          Przygotowujemy pulpeciki - w misce mieszamy ze sobą mięso mielone, bułkę tartą, gęstą śmietanę, mleko, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan oraz sól i pieprz (do smaku). Masę wyrabiamy dłonią, po czym formujemy niewielkie klopsiki. Gdy sos w garnku bulgocze układamy na nim pulpeciki, garnek przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 15-20 minut.

                                                          Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki (powinna odchodzić z łatwością) i kroimy w kostkę. Paprykę i cukinię (oraz wszelkie sosy z pieczenia) dodajemy do sosu z pulpecikami, mieszamy i dusimy razem około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

                                                          Podajemy posypane koperkiem i ze świeżym pieczywem, który zbierze resztki sosu.

                                                          Fot. Bartosz Krupa / East News

                                                          Ciasto z cukinii z gorzką czekoladą i pomarańczą

                                                          Składniki:

                                                          • 2 szklanki mąki
                                                            • 1/2 szklanki kakao
                                                              • 1,5 szklanki cukru
                                                                • 1/2 łyżeczki soli
                                                                  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
                                                                    • łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                      • 4 jajka
                                                                        • 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach tarki
                                                                          • 3/4 szklanki oleju
                                                                            • pomarańcza
                                                                              • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
                                                                                • 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę, kakao, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy na gładko jajka, olej, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połowy owocu. Łączymy ze sobą zawartość obu misek wraz z posiekanymi orzechami i czekoladą, i mieszamy tylko do połączenia składników. Przygotowujemy formę do ciasta - smarujemy ją masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Ciasto najlepiej wychodzi pieczone w formie o kształcie wieńca. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 175 st. C przez około 55-60 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem albo polane polewą czekoladową ze startą skórką pomarańczy.

                                                                                  Fot. Bartosz Krupa / East News

                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości