W naszej kuchni czekoladowe słodkości: brownie, cake pops i tort czekoladowy

Czekoladowe szaleństwo
Brownie, cake pops i tort czekoladowy – takie pyszne czekoladowe wypieki przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Ula Stępniak. Nasz gość prowadzi pracownię cukierniczą i szkoli innych, jak prowadzić ten słodki biznes.

Brownie

Składniki na brownie:

  • 110 g masła
    • 110 g gorzkiej czekolady
      • 2 jajka
        • 110 g mąki
          • 40 g kakao
            • 100 g białego cukru
              • 100 g cukru trzcinowego
                • 3 g soli
                  • 10 g świeżo zaparzonej kawy
                    • 10 g ekstraktu waniliowego

                      Jak przygotować brownie?

                      Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i kawę. Dodaj oba rodzaje cukru. Wymieszaj. Dodaj mąkę i kakao, wymieszaj do połączenia. Dodaj kawałki czekolady. Wymieszaj. Ciasto przelej do formy o średnicy ok. 22 cm i piecz przez 30 minut w 175 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjmij z blachy i odłóż do całkowitego przestudzenia.

                      Cake pops:

                      Składniki do cake pops:

                      • 415 g brownie
                        • 75 g serka śmietankowego
                          • 100 g białej czekolady
                            • 25 g mascarpone
                              • maliny

                                Polewa:

                                • 200 g czekolady
                                  • 20 g oleju

                                    Jak przygotować cake pops?

                                    Ciasto: do dużej miski odważ 415 g brownie, pokrusz do konsystencji piasku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (interwałowo). Do jeszcze ciepłej dodaj serek i mascarpone. Wymieszaj. Pokruszone brownie połącz z pastą czekoladową. Ciasto powinno być mocno wilgotne. Uformuj kulę z ciasta, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Podziel ciasto na kawałki o wadze ok. 28 g każdy. Rękoma uformuj kształtne kulki. Wstaw je do lodówki na kolejne 30 minut.

                                    Polewa: rozpuść czekoladę. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce interwałowo. Dodaj olej, wymieszaj.

                                    Oblewanie cake pops: wyjmij kulki z lodówki. Końcówkę słomki lub patyczka zanurz w polewie czekoladowej, wbij w kulkę. Ustawiaj kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw blaszkę do lodówki na 30 minut. Podgrzej polewę czekoladową. Wyjmij cake popsy z lodówki. Każdą kulkę zanurz w polewie. Potrząśnij energicznie, żeby nadmiar polewy spłynął. Od razu udekoruj cake pops. Wstaw do lodówki. Gotowe cake popsy przechowuj w lodówce do 7 dni.

                                    Ten sam przepis można wykorzystać do przygotowania cake sicles czyli ciasta w kształcie lodów. Wyglądają obłędnie i cieszą się ogromnym zainteresowaniem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali specjalnych foremek i patyczków do lodów.

                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                    Tort czekoladowy

                                    Składniki na tort czekoladowy:

                                    Biszkopt czekoladowy:

                                    • 5 jajek
                                      • 165 g drobnego cukru
                                        • 150 g mąki pszennej
                                          • 30 g ciemnego kakao

                                            Krem z mlecznej czekolady:

                                            • 200 g śmietany 36 proc.
                                              • 100 g czekolady mlecznej

                                                Krem z ciemnej czekolady:

                                                • 200 g śmietany 36 proc.
                                                  • 100 g czekolady gorzkiej (min. 55 proc. kakao)

                                                    Dodatkowo:

                                                    • świeże owoce: maliny, truskawki, borówki, jeżyny

                                                      Tynk:

                                                      • 200 g masła
                                                        • 200 g mleka skondensowanego słodzonego

                                                          Jak przygotować tort czekoladowy:

                                                          Biszkopt: białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywno, pod koniec dodaj porcjami cukier, nadal ubijając. Dodaj po kolei żółtka. Do masy dodaj wymieszane suche składniki – mąkę z kakao. Mieszaj całość, nastawiając mikser na średnie obroty, do połączenia. Ciasto wlej do rantu o średnicy 16 cm. Piecz ok. 40 minut w 170 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu pokrój biszkopt na trzy równe blaty (ok. 2,5 cm wysokości każdy).

                                                          Krem z mlecznej czekolady: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (można też rozpuścić ją w mikrofalówce), odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj czekoladę i mieszaj tylko do połączenia składników.

                                                          Krem z ciemnej czekolady: czekoladę rozpuść, odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj czekoladę i mieszaj tylko do połączenia składników.

                                                          Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                          >>> Zobacz także:

                                                          Blok czekoladowy z mlekiem w proszku – z herbatnikami czy bez?

                                                          Kuchnia na poprawę nastroju. Gotuje uczestnik Masterchefa - Piotr Sajdak

                                                          Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna

                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                          Autor: Iza Dorf

                                                          Źródło: Ula Stępniak

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości