Wiadomość
Przepisy kulinarne

W kuchni: zapiekanka, brownie i ciasto marchewkowe

W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe dania przygotowali: Karolina Kowalewska i Mateusz Ratajczyk, którzy pożegnali się wczoraj z MasterChef TVN. Czego nauczyli się w programie i co ich najbardziej zaskoczyło?

Zupa krem z pieczonych warzyw

Składniki:
Mała dynia piżmowa,
2 nieduże bakłażany,
2 czerwone papryki,
5-6 mięsistych pomidorów,
2 cebula czerwona,
3-4 ząbki czosnku,
garść świeżych listków bazylii,
1 łyżeczka suszonego oregano i majeranku,
2-3 łyżki oliwy,2 szklanki wody,sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Bakłażana i dynię pokrój w plastry. Pomidory pokrój na ćwiartki. W brytfance ułóż bakłażana, pomidory i paprykę (nie krój jej). Posyp solą i oregano, skrop oliwą. Piecz warzywa około 20-30 minut. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj jak najdrobniej. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż chwilę. Dorzuć czosnek. Zmniejsz gaz i podsmażaj całość często mieszając. To smażenie powinno zająć około 10 minut. Uważaj, żeby cebula nie zaczęła brązowieć. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Obierz paprykę (najłatwiej to zrobić wkładając ją od razu po upieczeniu na kilka minut do woreczka, skórka potem powinna schodzić praktycznie sama to może być jeden z trików ). Warzywa dołóż do cebuli i czosnku. Jeśli w brytfance jest sos pozostały po pieczeniu warzyw również go wlej. Podsmaż chwilę razem. Następnie zmiksuj całość na gładki krem. Dolej odrobinę wody (tak, żeby zupa nie była zbyt gęsta, ale też nie za bardzo rzadka). Kilka liści bazylii odłóż do dekoracji, resztę pokrój i dodaj do zupy. Podawaj z jogurtem lub śmietaną.

Drożdżowe łódeczki z serem owczym jako dodatek do zupy.

Składniki:
500g mąki pszennej,
1/4 szklanki ciepłej wody,
1 szklanka maślanki (temp. pokojowa),
5 dag świeżych drożdży,
1 jajko,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżka roztopionego masła.
Farsz:
125 g sera mozzarella,
200 g sera typu feta,
125 g owczej bryndzy,
pieprz,
1 żółtko,
1 łyżeczka roztopionego masła,

pół łyżeczki suszonego cząbru.

Sposób przygotowania:
W małej ilości ciepłej (ale nie gorącej) wody dodajemy cukier oraz drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki i  mieszamy do połączenia, a następnie odstawiamy na bok na kilka minut.

Mąkę przesiewamy razem z solą. Dodajemy jajko, maślankę, drożdże oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, delikatnie posypujemy mąką i odkładamy przykryte ściereczką na około godzinę, do podrośnięcia.

W tym czasie fetę kruszymy na drobno, dodajemy startą mozarellę, bryndzę, żółtko oraz masło. Doprawiamy pieprzem (solić nie trzeba, gdyż słona jest feta), cząbrem i mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 części. Z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy je na podłużne placki. Na środek wykładamy farsz. Brzegi ciasta zwijamy do środka, końce ciasta łączymy ze sobą, formując łódeczki.

Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy farsz i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie łódeczki wyjmujemy z piekarnika. Serwujemy z  zupą.

Zapiekanka pasterska w wersji wegetariańskiej.

Składniki:
- Spód
2 szklanki soczewicy zielonej,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy lub oleju,
garść suszonych grzybów leśnych,
kilka listków rozmarynu,
duża szczypta soli, lub "chlust" sosu sojowego,
pół łyżeczki pieprzu

Pure z batatów i ziemniaków

Składniki:
3 bataty,
4 ziemniaki,
2 łyżki oliwy lub stopionego masła,
1 łyżka soku z cytryny,
pół płaskiej łyżeczki soli,
pół łyżeczki kurkumy,
jedna trzecia łyżeczki kminu rzymskiego,
ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne,
kawałek sera gruyere.

Sposób przygotowania:
1. Grzyby umieszczamy w niedużej miseczce i zalewamy mniej więcej połową szklanki wrzątku. Przykrywamy i pozostawiamy na minimum pół godziny, aby zmiękły.
2. Bataty i ziemniaki obieramy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
3. Cebulę siekamy w kostkę razem z czosnkiem.
4. W garnku rozgrzewamy oliwę, na której na średnim ogniu podsmażamy cebulę raz po raz mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła.
5. W między czasie odciskamy grzyby (wody nie wylewamy, bo jeszcze się przyda) W miarę potrzeby można je posiekać na nieco mniejsze kawałki.
6. Do smażącej się cebuli dorzucamy czosnek i grzyby. Wszystko razem podsmażamy jeszcze trzy minutki, a następnie i dolewamy wodę z grzybów + jeszcze szklankę świeżej wody. Dosypujemy soczewicę, doprawiamy rozmarynem, solą/sosem sojowym oraz pieprzem.
7. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż soczewica zmięknie (około 30 minut)
8. Ugotowane bataty i ziemniaki odcedzamy z wody. Do batatów i ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy.
9. Następnie umieszczamy składniki w formie do zapiekania.
10. Piec 30 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Ciasto brownie z cukinią i kremową polewą z awokado.

Ciasto
Składniki:
300 g czekolady deserowej,
350 g cukinii startej na drobnych oczkach i lekko odciśniętej,
3 jajka,
170 g cukru,
200 g mąki,
100 ml oleju,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuścić na średnim ogniu, następnie ostudzić. Jajka dokładnie zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Następnie dodać przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać przestudzoną czekoladę i odciśniętą cukinię – dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić,następnie wyjąć z formy i całkowicie ostudzić.

Polewa
Składniki :
1 dojrzałe awokado,
1 duży banan lub 2 małe (koniecznie dojrzałe),
2 płaskie łyżki kakao,
4 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych,
opcjonalnie do posłodzenia miód.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki Zblendowac. Rozsmarować na cieście. Posypać orzechami.

Ciasto marchewkowe z pistacjami i lukrem.

Składniki:
400 g startej marchewki,
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
3/4 szklanki oleju,
1 i 3/4 szklani mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka kardamonu,
0,5 łyżeczki cynamonu,
100 g posiekanych pistacji.

Sposób przygotowania:
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.
Wsypujemy wszystkie suche składniki, startą marchewkę, pistacje i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Gdy składniki mamy dokładnie połączone, przekładamy ciasto na blachę i pieczemy przez 45 minut w 180.C.

Lukier:
Składniki:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Gdy lukier jest gotowy polewamy nim ciasto.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0