W kuchni warzywnej: pączki wiedeńskie na słono

Pączki wiedeńskie na słono
Pączki wiedeńskie na słono
Andrzej Polan udowodnił w kuchni Dzień Dobry TVN, że pączki można przygotować na słono i są tak samo dobre, jak ich słodcy bracia. Obok pączków wiedeńskich na słono z młodymi warzywami i serem przygotował także: pyszne i szybkie ciasto z rabarbarem oraz polskie pomidory z kurczakiem, sałatką z ogórka zielonego i młodego groszku. Pycha!

Pyszne i szybkie ciasto z rabarbarem

Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki oleju

kilka łodyg rabarbaru

1/2 szklanki cukru

cukier wanilinowy

2 szklanki mąki

cukier puder

3 jajka

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem i sodą, następnie dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy jogurt, olej, jajka i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do blaszki wysmarowanej olejem, wysypanej bułką tarta, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 40-50 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Pączki wiedeńskie na słono z młodymi warzywami i serem

Składniki:

400 g serka kremowego białego

250 ml jogurtu naturalnego

1 szklanka mąki pszennej

olej do smażenia

1 łyżka ziaren sezamu

100 g masła

4 jajka

szczypta soli

1 kalarepka

1 ogórek zielony

1 pęczek rzodkiewki

1 pęczek botwinki

koperek

cebula dymka

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Do gotującej wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do miski i ubijając mikserem dodajemy po jednym jajku. Na koniec dodajemy sezam. Gotowe ciasto szprycujemy na pergamin, i smażymy na rozgrzanym oleju.

Warzywa wszystkie kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Smażymy krótko, warzywa powinny być chrupiące. Upieczone obwarzanki przekrawamy, do środka nakładamy serek kremowy, warzywa, podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym. To wariacja pączków na słono, ale możemy je również po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podać z bitą śmietaną i truskawkami.

Polskie pomidory z kurczakiem, sałatką z ogórka zielonego i młodego groszku

Składniki:

200 ml jogurtu naturalnego greckiego

200 g groszku zielonego młodego

8 polskich pomidorów z szypułkami

2 sztuki piersi z kurczaka

2 ogórki zielone

świeża mięta

olej

1 cytryna

Przygotowanie:

Pomidory wstawiamy do wrzątku na 5-10 s. i obieramy ze skóry. Groszek przesmażamy krótko na oleju, dodając troszkę cukru oraz soli. Obrane pomidory kroimy na połówki, skrapiamy olejem i posypujemy solą oraz pieprzem. Jogurt łączymy z sokiem z cytryny, skórką z cytryny, pieprzem oraz solą. Dodajemy pokrojonego ogórka i miętę. Kurczaka sprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony, z pomidorami dopiekamy w piekarniku kilka minut. Kurczaka podajemy z pomidorami, obok wykładamy sałatkę z ogórka, dekorujemy świeżą miętą, posypujemy groszkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości