Andrzej Polan udowodnił w kuchni Dzień Dobry TVN, że pączki można przygotować na słono i są tak samo dobre, jak ich słodcy bracia. Obok pączków wiedeńskich na słono z młodymi warzywami i serem przygotował także: pyszne i szybkie ciasto z rabarbarem oraz polskie pomidory z kurczakiem, sałatką z ogórka zielonego i młodego groszku. Pycha!

Pyszne i szybkie ciasto z rabarbarem

Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego  
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej         
1/2 szklanki oleju
kilka łodyg rabarbaru          
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
2 szklanki mąki
cukier puder
3 jajka

Przygotowanie:
Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem i sodą, następnie dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy jogurt, olej, jajka i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do blaszki wysmarowanej olejem, wysypanej bułką tarta, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 40-50 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Pączki wiedeńskie na słono z młodymi warzywami i serem

Składniki:
400 g serka kremowego białego 
250 ml jogurtu naturalnego   
1 szklanka mąki pszennej
olej do smażenia
1 łyżka ziaren sezamu
100 g masła 
4 jajka      
szczypta soli
1 kalarepka       
1 ogórek zielony               
1 pęczek rzodkiewki               
1 pęczek botwinki
koperek
cebula dymka

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Do gotującej wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do miski i ubijając mikserem dodajemy po jednym jajku. Na koniec dodajemy sezam. Gotowe ciasto szprycujemy na pergamin, i smażymy na rozgrzanym oleju.
Warzywa wszystkie kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Smażymy krótko, warzywa powinny być chrupiące. Upieczone obwarzanki przekrawamy, do środka nakładamy serek kremowy, warzywa, podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym. To wariacja pączków na słono, ale możemy je również po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podać z bitą śmietaną i truskawkami.

Polskie pomidory z kurczakiem, sałatką z ogórka zielonego i młodego groszku

Składniki:
200 ml jogurtu naturalnego greckiego       
200 g groszku zielonego młodego
8 polskich pomidorów z szypułkami   
2 sztuki piersi z kurczaka    
2 ogórki zielone         
świeża mięta
olej
1 cytryna

Przygotowanie:
Pomidory wstawiamy do wrzątku na 5-10 s. i obieramy ze skóry. Groszek przesmażamy krótko na oleju, dodając troszkę cukru oraz soli. Obrane pomidory kroimy na połówki, skrapiamy olejem i posypujemy solą oraz pieprzem. Jogurt łączymy z sokiem z cytryny, skórką z cytryny, pieprzem oraz solą. Dodajemy pokrojonego ogórka i miętę. Kurczaka sprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony, z pomidorami dopiekamy w piekarniku kilka minut. Kurczaka podajemy z pomidorami, obok wykładamy sałatkę z ogórka, dekorujemy świeżą miętą, posypujemy groszkiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
48
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0