W kuchni rządzi śliwka!

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Dominkę Wójciak. Zwyciężczyni III edycji programu MasterChef przygotwała mnóstwo pyszności bazując na sezonowych owocach. Na naszym stole rządziła więc śliwka, ale nie tylko. Co powiecie na naleśniki dyniowe z karmelizowaną śliwką lub na sałatkę dyniową z korzennymi śliwkami w occie? Pychota!

Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami

Składniki:

Na naleśniki:

250 ml mleka (krowie lub roślinne)

1 jajko

100 g purée z dyni

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka miodu

½ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

olej roślinny do smażenia

Na śliwki:

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

300 g śliwek węgierek, wypestkowanych i podzielonych na połówki

1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zmiksuj. Naleśniki smaż na patelni lekko posmarowanej olejem, na średnim ogniu. W rondelku rozpuść masło z miodem, kiedy zacznie się pienić dodaj połówki śliwek i wodę kwiatową, karmelizuj 3-5 minut, aż syrop zrobi się purpurowy ale śliwki pozostaną w całości. W razie potrzeby dopraw miodem.

Sałatka z grillowanej dyni z korzennymi śliwkami w occie

Składniki:

6 plastrów dyni (najlepiej odmiany hokkaido)

1 łyżka oleju

100 g cienkich plastrów surowego boczku

1 łyżeczka miodu

4 garście rukoli

1 szklanka śliwek w occie

1 garść płatków parmezanu

200 g roladki koziej pleśniowej

1 garść pestek dyni

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Sos:

4-6 łyżek marynaty ze śliwek

¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

½ łyżki miodu

Przygotowanie:

Dynię skrop olejem, oprósz solą i pieprzem i upiecz w piekarniku albo na grillu. Boczek usmaż na patelni skropiony miodem, by lekko się skarmelizował, odsącz z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem. Rukolę umyj, osusz i rozłóż na dwóch talerzach. Pomiędzy listki wyłóż śliwki. Na jednym talerzu ułóż plastry boczku i płatki parmezanu, na drugim pokrusz kozi ser. Obydwie sałatki skrop dresingiem i posyp prażonymi pestkami dyni.

Czatnej śliwkowy

Składniki:

300 g śliwek węgierek, wypestkowanych i pokrojonych w kostkę

1 czerwona cebula, drobno posiekana

80 ml octu z czerwonego wina

4 łyżki miodu

2 cm korzenia imbiru

szczypta cynamonu

szczypta mielonych goździków

szczypta pieprzu kajeńskiego

szczypta zmielonego ziela angielskiego

¼ łyżeczki soli

Do podania:

bagietka

kozi twarożek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki czatneju wymieszaj i zagotuj, gotuj na wolnym ogniu aż konfitura zgęstnieje. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni albo zapasteryzuj. Czatnej podawaj na opieczonych kromkach bagietki z kozim serkiem

Letnia sałatka z grillowanego awokado i śliwek

Składniki:

2 dojrzałe awokado, najlepiej odmiany hass

10 śliwek węgierek

1 łyżka octu z czerwonego wina

1 łyżeczka miodu

sok i skórka otarta z ½ cytryny

2 suszone papryczki chili (może być też chili w płatkach)

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

½ pęczka kolendry

½ pęczka mięty

sól

Przygotowanie:

Awokado przetnij wzdłuż na pół, usuń pestki miąższ posól i dokładnie natrzyj sokiem z cytryny. Griluj awokado przeciętą stroną w dół 2-4 minuty. Obierz i pokrój w kostkę. Połówki śliwek wymieszaj z octem, miodem i skórką cytrynową i wrzuć na grill na minutę. Pokrój śliwki w kostkę i delikatnie wymieszaj z awokado i posiekana kolendrą, miętą i chili. Dopraw sałatkę solą i skrop oliwą z oliwek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości