Piotr Kucharski przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwą mięsną ucztę. Na naszym stole pojawiły się karkówka, schabowy i faszerowane polędwiczki. Lubicie takie smaki?

Karkówka z pieczonymi zimowymi warzywami

Składniki:
2 kg karkówki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżka oleju

Warzywa:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 korzeń pasternaku
300 g brukselki
2 czerwone cebule
1 por
sól i pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
Oliwa z oliwek

Sos:
4 duże białe cebule
sól i pieprz
Szczypta suszonego tymianku
2 łyżki masła
100 ml białego wina

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Wymieszać sól, pieprz, posiekany czosnek, majeranek oraz olej. Mieszanką natrzeć mięso, włożyć do dużego naczynia do zapiekania (jeśli mamy czas dobrze jest zostawić na noc do zamarynowania) i wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę. W tym czasie pokroić warzywa na około 3 cm kawałki, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą i dołożyć je do mięsa w piekarniku. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i poddusić na maśle. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać wina i poddusić, aż będzie miękka. Cebulę zmiksować. Jeśli sos będzie za gesty, rozprowadzić go lekko winem.

Faszerowana polędwiczka z brukselką

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 por
1 kwaśne jabłko
2 łyżki masła
sól i pieprz
1 kg brukselki
3 łyżki miodu
2-3 szczypty cynamonu

Sposób przygotowania:
Polędwiczkę podzielić na 2 części i ostrym długim nożem zrobić wzdłuż dziurę. Pod przekroić wzdłuż i drobno pokroić i poddusić na maśle, pod koniec dodać starte na tarce jabłko. Przyprawić solą i pieprzem a następnie nafaszerować polędwiczki. Polędwiczki obsmażyć na patelni z każdej strony a następnie dopiec w piekarniku. W tym czasie obgotować przez około 10 minut polędwiczkę w gotującej i osolonej wodzie. Na dużej patelni rozgrzać miód i dodać obgotowane brukselki i podsmażyć je na miodzie w tym czasie przyprawić cynamonem. Polędwiczki podawać z brukselką.

Schabowe z sałatką ziemniaczaną

Składniki:
1 kg schabu
sól i pieprz
2 jajka
Bułka tarta do panierowania
Klarowane masło

Sałatka ziemniaczana:
800 g małych ziemniaków
1 czerwona cebula
3-4 łyżki oleju
300 g ogórków kiszonych
2 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 pęczek szczypiorku
Sól i pieprz
400 g groszku mrożonego
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła

Przygotowanie:
Schab pokroić na 4 części. Każdą z części naciąć lecz nie do końca. Rozłożyć i rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w skórkach. Następnie jeszcze ciepłe obrać z łupin, pokroić w plasterki i przełożyć do miski aby nie ostygły. Cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ogórki pokroić na cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Jeśli konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i śmietanę, posypać posiekanym szczypiorkiem i wymieszać. Groszek ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać posiekany czosnek i masło, wymieszać. Schabowe zanurzyć w roztrzepanym jajku z mlekiem a następnie panierować w bułce i usmażyć na klarowanym maśle.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
88
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0