W kuchni Dzień Dobry TVN gościła dziś Maia Sobczak. Blogerka przygotowała dania z kaszą w roli głównej. W naszym studiu pojawiły się takie specjały jak: zupa z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką, kokosowa polenta z grzybami czy budyń jaglany. Smacznego!Boska zupa z kaszą gryczaną, wędzoną śliwką i kapustą kiszoną
Składniki:
Dwie porządne garście kapusty kiszonej
Średnia włoszczyzna
Szczypta kuminu
Plasterek świeżego imbiru
2 łyżki masła klarowanego
Świeżo mielony pieprz czarny – szczypta
Dwa owoce jałowca
Natka pietruszki
Szczypta kurkumy
Śliwka wędzona
3 garście kaszy gryczanej palonej (przepłukanej)
Przygotowanie:
Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy na pół. Kapustę szatkujemy i przepłukujemy na sicie. Kaszę płuczemy na gęstym sicie i odstawiamy do obcieknięcia. Do garnka z grubym dnem, a najlepiej żeliwnym, wkładamy kilka gałązek natki pietruszki, dodajemy szczyptę kurkumy, śliwkę, rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy włoszczyznę zaczynając od marchewki, pietruszki, selera i na końcu pora. Podsmażamy dokładając kumin, plaster imbiru, pieprz, dwa owoce jałowca i zalewamy solidnie wodą. Dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną, kaszę i gotujemy do miękkości. Zupę podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki.
Kokosowa polenta z grzybami
Składniki:
2 i pół kubka mleka kokosowego ze śmietanką
Różowa sól do smaku
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
Kawałek papryczki chilli opcjonalnie
Świeżo mielony czarny pieprz
10 listków świeżej szałwii
12 łyżek kaszki kukurydzianej
Kilka listków świeżej tajskiej bazylii
10 średnich pieczarek
Garść grzybów leśnych (suszone)
Łłyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy w misce wrzątkiem i zostawiamy na 20 minut. Pieczarki myjemy, odłamujemy nóżkę i kroimy na średniej wielkości kawałki. Czosnek obieramy, gnieciemy i szatkujemy na drobno. 2 szklanki mleka podgrzewamy w garnku, dodajemy masło klarowane i powoli wsypujemy drobną kaszkę kukurydzianą cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy szczyptę czarnego, świeżo mielonego pieprzu i soli. Odstawiamy na chwilę pod przykryciem. Na patelni rozgrzewam świeżą szałwię, dodaję masło klarowane, czosnek, kawałek papryczki chilli i pokrojone pieczarki. Smażę na wyższym ogniu, dodaję sos sojowy, grzyby leśne i podsmażam jeszcze przez chwilę. Na koniec można dodać trochę wody z moczenia grzybów zaczekać aż się zagotuje i zestawić z ognia. Nakładamy porcję polenty łyżką, dodajemy podsmażone grzyby i świeżą bazylię tajską/miętę.
Piękny deser waniliowy z kwaśną porzeczką i słonymi, chrupiącymi orzechami
Składniki:
1/2 szklanki budyniu jaglanego
Łyżka miksu orzechów laskowych, włoskich i pistacji
Łyżeczka oleju kokosowego
Łyżeczka morwy białej suszonej
Łyżeczka syropu klonowego
Niewielką szczyptę pieprzu
Szczypta soli
Łyżka czubata domowego dżemu z czarnej porzeczki z rozmarynem
Świeża figa
Budyń jaglany korzenny:
Składniki:
Szklanka mleka jaglanego
Łyżeczka syropu imbirowego lub dobrego cukru trzcinowego
Czubata łyżka kuzu lub innej skrobi
1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej naturalnej)
Przygotowanie:
1/2 szklanki mleka podgrzewamy w rondelku z odrobiną syropu imbirowego, w pozostałej ilości roztrzepujemy skrobię i przyprawę piernikową. Mieszankę wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając. Zestawiamy do ostygnięcia. Orzechy rozgniatamy lekko w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub masło klarowane, dodajemy morwę białą, orzechy, łyżeczkę syropu klonowego, niewielką szczyptę pieprzu i podprażamy mieszając. Na koniec dodajemy sól i zestawiamy z ognia. Do ładnego słoika lub szklanki wkładamy porzeczkowy dżem, wsypujemy orzechy, zalewamy budyniem jaglanym, dekoruję kawałkiem świeżej figi lub gruszki i zjadamy od razu. Ta mieszanina smaków i zapachów powala mnie za każdym razem.
Winny pęczak z gruszką, jabłkiem i miętą
Składniki:
Szklanka namoczonego pęczaku
Szklanka białego pół słodkiego wina
2 ząbki czosnku
Niewielki kawałek świeżego imbiru
2 gruszki
2 jabłka
2 łyżeczki cukru trzcinowego brązowego
Łyżka masła klarowanego
Czerwony pieprz ziarnisty
Garść mięty
Szczypta różowej soli
Większa szczypta soli wędzonej
Przygotowanie:
Czosnek i imbir obieramy i szatkujemy na drobno. Pęczak porządnie myjemy i podprażamy na łyżeczce masła klarowanego z dodatkiem poszatkowanego czosnku i soli. Zalewamy 1 i 1/2 szklanką wody i szklanką wina. Gotujemy aż wchłonie w większości wodę. Odstawiamy pod przykryciem. Miętę szatkujemy albo wybieramy małe listki. Gruszki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na większe podłużne kawałki razem ze skórką. To samo robimy z jabłkiem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy poszatkowany imbir, kawałki gruszki, jabłka, cukier, rozgnieciony czerwony pieprz i sól wędzoną. Podsmażamy na wysokim ogniu, najlepiej na woku. Podajemy pęczak z poszatkowaną miętą z dodatkiem słodko-ostrej gruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"