W kuchni rządzi kasza

W kuchni Dzień Dobry TVN gościła dziś Maia Sobczak. Blogerka przygotowała dania z kaszą w roli głównej. W naszym studiu pojawiły się takie specjały jak: zupa z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką, kokosowa polenta z grzybami czy budyń jaglany. Smacznego!

Boska zupa z kaszą gryczaną, wędzoną śliwką i kapustą kiszoną

Składniki:

Dwie porządne garście kapusty kiszonej

Średnia włoszczyzna

Szczypta kuminu

Plasterek świeżego imbiru

2 łyżki masła klarowanego

Świeżo mielony pieprz czarny – szczypta

Dwa owoce jałowca

Natka pietruszki

Szczypta kurkumy

Śliwka wędzona

3 garście kaszy gryczanej palonej (przepłukanej)

Przygotowanie:

Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy na pół. Kapustę szatkujemy i przepłukujemy na sicie. Kaszę płuczemy na gęstym sicie i odstawiamy do obcieknięcia. Do garnka z grubym dnem, a najlepiej żeliwnym, wkładamy kilka gałązek natki pietruszki, dodajemy szczyptę kurkumy, śliwkę, rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy włoszczyznę zaczynając od marchewki, pietruszki, selera i na końcu pora. Podsmażamy dokładając kumin, plaster imbiru, pieprz, dwa owoce jałowca i zalewamy solidnie wodą. Dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną, kaszę i gotujemy do miękkości. Zupę podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki.

Kokosowa polenta z grzybami

Składniki:

2 i pół kubka mleka kokosowego ze śmietanką

Różowa sól do smaku

2 łyżki masła klarowanego

2 ząbki czosnku

Kawałek papryczki chilli opcjonalnie

Świeżo mielony czarny pieprz

10 listków świeżej szałwii

12 łyżek kaszki kukurydzianej

Kilka listków świeżej tajskiej bazylii

10 średnich pieczarek

Garść grzybów leśnych (suszone)

Łłyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy w misce wrzątkiem i zostawiamy na 20 minut. Pieczarki myjemy, odłamujemy nóżkę i kroimy na średniej wielkości kawałki. Czosnek obieramy, gnieciemy i szatkujemy na drobno. 2 szklanki mleka podgrzewamy w garnku, dodajemy masło klarowane i powoli wsypujemy drobną kaszkę kukurydzianą cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy szczyptę czarnego, świeżo mielonego pieprzu i soli. Odstawiamy na chwilę pod przykryciem. Na patelni rozgrzewam świeżą szałwię, dodaję masło klarowane, czosnek, kawałek papryczki chilli i pokrojone pieczarki. Smażę na wyższym ogniu, dodaję sos sojowy, grzyby leśne i podsmażam jeszcze przez chwilę. Na koniec można dodać trochę wody z moczenia grzybów zaczekać aż się zagotuje i zestawić z ognia. Nakładamy porcję polenty łyżką, dodajemy podsmażone grzyby i świeżą bazylię tajską/miętę.

Piękny deser waniliowy z kwaśną porzeczką i słonymi, chrupiącymi orzechami

Składniki:

1/2 szklanki budyniu jaglanego

Łyżka miksu orzechów laskowych, włoskich i pistacji

Łyżeczka oleju kokosowego

Łyżeczka morwy białej suszonej

Łyżeczka syropu klonowego

Niewielką szczyptę pieprzu

Szczypta soli

Łyżka czubata domowego dżemu z czarnej porzeczki z rozmarynem

Świeża figa

Budyń jaglany korzenny:

Składniki:

Szklanka mleka jaglanego

Łyżeczka syropu imbirowego lub dobrego cukru trzcinowego

Czubata łyżka kuzu lub innej skrobi

1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej naturalnej)

Przygotowanie:

1/2 szklanki mleka podgrzewamy w rondelku z odrobiną syropu imbirowego, w pozostałej ilości roztrzepujemy skrobię i przyprawę piernikową. Mieszankę wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając. Zestawiamy do ostygnięcia. Orzechy rozgniatamy lekko w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub masło klarowane, dodajemy morwę białą, orzechy, łyżeczkę syropu klonowego, niewielką szczyptę pieprzu i podprażamy mieszając. Na koniec dodajemy sól i zestawiamy z ognia. Do ładnego słoika lub szklanki wkładamy porzeczkowy dżem, wsypujemy orzechy, zalewamy budyniem jaglanym, dekoruję kawałkiem świeżej figi lub gruszki i zjadamy od razu. Ta mieszanina smaków i zapachów powala mnie za każdym razem.

Winny pęczak z gruszką, jabłkiem i miętą

Składniki:

Szklanka namoczonego pęczaku

Szklanka białego pół słodkiego wina

2 ząbki czosnku

Niewielki kawałek świeżego imbiru

2 gruszki

2 jabłka

2 łyżeczki cukru trzcinowego brązowego

Łyżka masła klarowanego

Czerwony pieprz ziarnisty

Garść mięty

Szczypta różowej soli

Większa szczypta soli wędzonej

Przygotowanie:

Czosnek i imbir obieramy i szatkujemy na drobno. Pęczak porządnie myjemy i podprażamy na łyżeczce masła klarowanego z dodatkiem poszatkowanego czosnku i soli. Zalewamy 1 i 1/2 szklanką wody i szklanką wina. Gotujemy aż wchłonie w większości wodę. Odstawiamy pod przykryciem. Miętę szatkujemy albo wybieramy małe listki. Gruszki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na większe podłużne kawałki razem ze skórką. To samo robimy z jabłkiem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy poszatkowany imbir, kawałki gruszki, jabłka, cukier, rozgnieciony czerwony pieprz i sól wędzoną. Podsmażamy na wysokim ogniu, najlepiej na woku. Podajemy pęczak z poszatkowaną miętą z dodatkiem słodko-ostrej gruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości