W kuchni: rurki francuskie z kremem z kaszy manny

W ramach kampanii „Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania z różnego rodzaju kaszami: arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z sosem z zielonej sałaty, ogórkami i rzodkiewką, gołąbki z kaszy mazurskiej z botwinką, żurawiną, koprem w sosie chrzanowym, zupa z prażonej kaszy owsianej, sera, rzeżuchy i wędzonego kurczaka, rurki francuskie z kremem z kaszy manny. Smacznego!

Arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z sosem z zielonej sałaty, ogórkami i rzodkiewką

Składniki:

200 g kaszy gryczanej nieprażona

olej rzepakowy do smażenia

koperek

natka pietruszki

koncentrat pomidorowy

pęczek cebuli z dymką

ser tarty bursztyn

bułka tarta

4 jajka

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy surową kaszę. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym. Kaszę gotujemy do uzyskania dosyć gęstej konsystencji. Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy żółtka, ser tarty, łyżkę koncentratu pomidorowego, pokrojoną drobno cebulkę dymkę, koperek, natkę. Jeszcze sól, pieprz czarny, wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowujemy małe okrągłe krokiety, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Sałata

Składniki:

200 ml śmietany kremówki

10 ogórków małosolnych

pęczek cebuli z dymką

2 sałaty masłowe

50 g masła

Koperek

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy cebulkę posiekaną i dodajemy liście sałaty masłowej. Chwilę smażymy, miksujemy na krem. Do zmiksowanej sałaty dodajemy śmietanę kremówkę. Sos wylewamy na talerz, układamy krokiety z kaszy gryczanej, posypujemy kostką z ogórka małosolnego wymieszaną z zielonymi pędami cebulki, koprem i plasterkami rzodkiewek.

Gołąbki z kaszy mazurskiej z botwinką, żurawiną, koprem w sosie chrzanowym

Składniki:

150 g mazurskiej średniej kaszy

500 g mięsa wieprzowego mielonego

150 g suszonej żurawiny

150 g tartego chrzanu

500 ml śmietana 36%

pęczek botwinki

kapusta młoda

100 g masła

cebula

koperek

Przygotowanie:

Kapustę gotujemy w wodzie, zdejmujemy liście, odcinamy twarde części. Kaszę mazurską gotujemy w osolonej wodzie, mięso wieprzowe mielimy w maszynce. Na patelni przesmażamy na oleju pokrojoną cebulę, do cebuli dodajemy gotowaną kaszę, mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy mięso wieprzowe, posiekaną surową botwinkę, koperek, żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty, zwijamy gołąbki, układamy w naczyniu. Na wierzch układamy łodygi z kopru, jeszcze raz oprószamy solą, pieprzem czarnym, podlewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika lub na mały ogień. Dusimy do momentu aż gołąbki będą gotowe. W trakcie duszenia gołąbków na patelni na maśle szklimy cebulę, dodajemy chrzan i śmietanę. Wszystko razem zagotowujemy podlewając delikatnie bulionem. Na koniec dodajemy dużą ilość kopru. Gołąbeczkę podajemy z sosem chrzanowym.

Zupa z prażonej kaszy owsianej, sera, rzeżuchy i wędzonego kurczaka

Składniki:

100 g wędzonego kurczaka

1 l buliony z włoszczyzny

200 g kaszy owsianej

sól

pieprz czarny

150 g sera bundz

olej rzepakowy

kiełki rzeżuchy

rzodkiewka

Przygotowanie:

Kaszę owsianą prażymy na patelni na złoty kolor na małej ilości oleju. Podprażoną zalewamy gorącym bulionem i gotujemy. Kasza nadaje kapitalnego lekko orzechowego smaku. Kurczaka wędzonego kroimy w cienkie plastry i wstawiamy do piekarnika do podgrzania. Podgrzane plastry układamy na talerzu, nalewamy zupę do talerza, dodajemy kiełki rzeżuchy, posypujemy startym serem, rzodkiewkami i na koniec posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Rurki francuskie z kremem z kaszy manny

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

2 cukry wanilinowe

80 g kaszy manny

skórka z cytryny

500 g truskawek

biała czekolada

400 ml mleka

Przygotowanie:

Ciasto francuskie tniemy na paski 2 cm szerokości i owijamy nimi foremki do rurek, smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym, do gotującego dodajemy kaszę mannę i mieszamy do powstania kremowej konsystencji. Do masy dodajemy czekoladę rozpuszczoną i skórkę z cytryny. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby masa zaczęła nam krzepnąć. Masą szprycujemy rurki z ciasta francuskiego. Truskawki mieszamy z sokiem z cytryny, skórką. Rurki podajemy z sałatką z truskawek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości