W ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje Moniak Mrozowska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: chleb pszenny z pomidorami suszonymi, rogaliki półfrancuskie z orzechami i śniadaniowe bułeczki bakaliowe. Blogerka Marta Lech-Maciejewska pokazała nam, jak sama wypieka chleb.
Śniadaniowe bułeczki bakaliowe
Składniki:
600 g mąki pszennej
300 g mąki pełne ziarno 3 zboża
80 g drożdży
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
100 g śliwek suszonych
100 g sezamu
100 g masła
ok. 600 ml wody ciepłej
Przygotowanie:
Z ciepłej wody, drożdży i mąki pszennej przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę pełne ziarno 3 zboża, rozpuszczone masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i w trakcie dodajemy rodzynki, śliwki i orzechy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na porcje, każdą smarujemy wodą z cukrem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min. w 190 st. C. Upieczone bułeczki smakują najlepiej z masłem.
Rogaliki półfrancuskie z orzechami
Składniki:
500 ml mleka
30 g drożdży
1 kg mąki pszennej luksusowej
120 g cukru
2 jajka
1 żółtko
120g + 300 g masła (do smarowania ciasta)
Nadzienie orzechowe:
300 g orzechów włoskich
80 g masła
300 g cukru
200 g herbatników petitki
aromat migdałowy
Przygotowanie:
Orzechy miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło, cukier, aromat migdałowy, studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy pokruszone herbatniki. Z drożdży, mleka, odrobiny mąki, cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy, dodajemy do rozczynu, jeszcze mąka i masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, smarujemy masłem i składamy na trzy. Rozwałkowujemy i wstawiamy na chwilę do lodówki, po wyjęciu ponownie rozwałkowujemy i ponownie składamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, kroimy na długie trójkąty, wykładamy farsz, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do pieczenia na ok. 20 min. w 200 st. C. Po upieczeniu rogaliki smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.
Chleb pszenny z pomidorami suszonymi
Składniki:
1 kg mąki pszennej
30 g drożdży
2 szkl. mleka ciepłego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka pomidorów z puszki
4 pomidory suszone
100 ml oleju
sól
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z cukrem, dodajemy rozczyn zrobiony z drożdży, szklanki ciepłego mleka. Pozostałe mleko mieszamy z pomidorami, olejem, solą, i dodajemy do mąki. Wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na ok. 2 godz. Po tym czasie dodajemy pomidory suszone pokrojone w drobną kostkę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wstawiamy do blaszki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 45 min.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"