W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Nasz kucharz przygotował popularne pulpety, ale w zupełnie nowej odsłonie. Co powiecie na zapiekane pulpeciki warzywne lub pulpeciki drobiowe z sezamem?Zapiekane pulpeciki warzywne
Składniki:
Pulpeciki:
1 cebula
1 marchewka
Mały kawałek selera
Mały kawałek pora
100 g kaszy jaglanej
150 g ciecierzycy z puszki
Otręby pszenne
Sól i pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki
1 pęczek koperku
1 brokuł
200 ml śmietany 30%
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i por posiekać drobno i poddusić, marchewkę i seler zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i pora. Poddusić wszystko aż warzywa będą miękkie. Dodać kaszę jaglaną i ciecierzycę którą wcześniej zmiksować. Całość wymieszać, jeśli masa będzie za rzadka dodać otręby żeby zagęścić dodać posiekany koperek oraz paprykę. Z masy formować pulpeciki i obsmażyć je na patelni z rozgrzaną oliwą i przełożyć do naczynia do zapiekania. Brokuł podzielić na małe kawałki i poddusić go na patelni ze śmietaną. Sosem zalać pulpeciki i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec około 20 minut.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie
Składniki:
Pulpeciki:
300 g wołowiny
200 g surowej kiełbasy wieprzowej
sól i pieprz
Sos:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
300 g pieczarek
4 ogórki kiszone
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Bułka na parze:
150 ml mleka
10 g drożdży
250 g mąki pszennej
Mała łyżeczka soli
Łyżeczka czarnuszki
Sposób przygotowania:
Bułka na parze: W mleku rozpuścić drożdże. Dodać mąkę, sól i czarnuszkę, wymieszać i zagnieść aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie przygotować sos. Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć. Dodać paprykę w proszku, wymieszać i podsmażyć 1 minutę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Poddusić przez około 10 minut. Dodać pokrojone w paski ogórki oraz pomidory z puszki. Dusić przez około 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz, musztardą.
W czasie gdy sos się dusi zmielić wołowinę, wymieszać z mięsem z kiełbasy. Doprawić solą i pieprzem. Uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Podsmażyć przez chwilę na patelni, dodać do sosu, wymieszać i poddusić przez chwilę.
W garnku zagotować wodę. Durszlak wyłożyć wygniecionym papierem do pieczenia, na niego włożyć wyrośnięte ciasto. Ustawić durszlak na gotującej się wodzie i przykryć pokrywką. Gotować około 15 minut.
Bułkę ułożyć na dużym talerzu, polać sosem.
Pulpeciki jagnięce z kaszą
Składniki:
600 g mielonej jagnięciny
sól i pieprz
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej mięty
Sos:
200 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
Posiekana mięta
300 g kaszy bulgur lub kuskusu
1 łyżka rodzynek
5 suszonych moreli
1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Kaszę wymieszać z rodzynkami i pokrojonymi w kostkę morelami i przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagnięcinę wymieszać z przyprawami, posiekaną miętą i drobno posiekanym czosnkiem. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażyć na patelni. Jogurt wymieszać z czosnkiem i miętą. Doprawić sola i pieprzem. Do gotowej kaszy dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Pulpeciki podawać z kaszą i sosem.
Pulpeciki drobiowe z sezamem w zupie
Składniki:
Pulpeciki:
400 g filetu z indyka
3 łyżki podprażonego sezamu
1 pęczek dymki
sól i pieprz
0,5 bułki namoczonej w mleku
Zupa:
1 cebula
2 łyżki masła
2 marchewki
mały kawałek selera i pora
1 kalarepa
150 g mrożonego groszku
150 g mrożonego szpinaku w liściach
sól i pieprz
2 litry bulionu drobiowego lub wody
Sposób przygotowania:
Zupa:
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, kalarepę pokrojoną w kostkę oraz seler i por. Przesmażyć wszystko, zalać wywarem lub wodą. Dodać groszek i szpinak. Uzupełnić wodą do takiego poziomu żeby zmieściły się jeszcze pulpeciki i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W tym czasie przygotować pulpeciki.
Mięso z indyka posiekać nożem na mniejsze nieregularne kawałki. Dodać do niego sezam, posiekaną dymkę, namoczoną bułkę, przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować pulpeciki i obsmażyć je na patelni z niewielką ilością oleju. Dodać do zupy razem z tłuszczem z patelni.
Całość pogotować jeszcze jakieś 10-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"