Przepisy kulinarne

W kuchni: ptysie faszerowane kurkami

Sezon na grzyby już się rozpoczął, dlatego Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak przygotować pyszne dania z kurek: kuskus z ziołami i kurkami, placuszki z kurkami i cukinią, krem z kurek oraz ptysie faszerowane kurkami. Smacznego!

 

 

 

 

 

Kuskus z ziołami i kurkami

Składniki:
200 g kuskusu
200 g kurek
natka pietruszki
natka koperku
świeża mięta
70 g sera feta
oliwa z oliwek
1 szalotka
300 ml bulionu warzywnego lub grzybowego

Przygotowanie:
Kuskus zalewamy gorącym bulionem, odstawiamy na kilka minut, aby napęczniał. Zioła drobno siekamy. Kurki oczyszczamy, przysmażamy na maśle. Kuskus mieszamy z ziołami, dodajemy kurki, pokruszony ser feta.

Placuszki z kurkami i cukinią

Składniki:
200 g kurek
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
sól
pieprz
1 cukinia
sok z cytryny
natka koperku
2 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowanie:
Kurki oczyszczamy, przysmażamy na klarowanym maśle. Ostudzamy, mieszamy z mąką, bułką tartą i jajkiem. Smażymy przez kilka minut na patelni. Cukinie kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi. Paski cukinii układamy na usmażonych plackach.

Krem z kurek

Składniki:
500 g kurek
2 młode cebule
600 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki kremówki
świeży koperek
szczypta kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy, przysmażamy na maśle, dodajemy kurki, smażymy przez kilka minut. Cześć grzybów odkładamy na bok, resztę zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 min., po tym czasie dodajemy śmietankę, kurkumę; używamy blendera, aby uzyskać gładką konsystencję kremu. Przed podaniem dodajemy niezblendowane kurki i świeży koperek.

Ptysie faszerowane kurkami

Składniki:
300 ml wody
120 g masła
150 g mąki
4 małe jajka
duża szczypta soli
200 g serka śmietankowego
świeża mięta
świeży tymianek
300 g kurek

Przygotowanie:
Ciasto: gotujemy wodę z masłem i solą, dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie podgrzewamy ciasto przez kilka minut. Przekładamy je do miski, lekko studzimy, pojedynczo wbijamy jajka, mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, formujemy małe ptysie. Pieczemy je ok. 20–25 min. w 170 st. C.
Kurki przysmażamy na maśle. Serek mieszamy z tymiankiem i miętą. Upieczone ptysie kroimy i faszerujemy kurkami i serkiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
52
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0