W kuchni polska klasyka – gołąbki. Przepisy na pyszny obiad

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak krok po kroku przygotować idealne gołąbki – te klasyczne i awangardowe. Na naszym stole pojawiły się: gołąbki w sosie pomidorowym, gołąbki z suszonymi morelami i pomidorami, a także gołąbki z cielęciną, krewetkami i mango.

Klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:

Gołąbki:

  • 500 g mięsa mielonego
    • 1 szklanka ugotowanego ryżu
      • 1 duża cebula starta na tarce
        • sól
          • pieprz
            • 1 główka kapusty

              Sos pomidorowy:

              • 250 ml bulionu jarzynowego
                • gałązka rozmarynu
                  • 300 ml przecieru pomidorowego z butelki
                    • 1 cebula czerwona
                      • 2 ząbki czosnku
                        • 1 łyżka oliwy

                          Przygotowanie:

                          Gołąbki: zagotuj wodę w dużym garnku. W kapuście ściągnij zewnętrzne liście i wytnij głąb. Wsadź kapustę do gotującej się wody, by zmiękczyć liście na około 10 minut. Po tym czasie ściągnij liście z główki i możesz zahartować je w wodzie z lodem. Połącz ryż z mięsem, cebulą, solą i pieprzem. Napełnij farszem liście kapusty i zawijaj jak krokiety. Na dnie garnka ułóż liście kapusty i włóż gołąbki. Na górze również ułóż liście kapusty i całość zalej wodą tak, by przykryła gołąbki. Gotuj około 40 minut.

                          Sos: w rondelku obok podsmaż na oliwie cebulkę posiekaną wraz z czosnkiem. Dodaj przecier i wymieszaj, chwilę gotuj, a następnie dodaj do gołąbków. Gotuj całość jeszcze 10 minut i podawaj.

                          >>> Zobacz także:

                          Gołąbki z suszonymi morelami i pomidorami

                          Składniki:

                          Gołąbki:

                          • 200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sposób al dente
                            • garść moreli suszonych namoczonych w ciepłej wodzie i pokrojonych w cienkie paseczki
                              • garść suszonych pomidorów odsączonych na sitku i pokrojonych w cienkie paseczki
                                • szczypta oregano
                                  • sól
                                    • pieprz
                                      • pestki słonecznika podprażone na suchej patelni

                                        Sos:

                                        • 1/2 kg grzybów
                                          • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
                                            • 2 ząbki czosnku
                                              • 1 łyżka masła
                                                • 1/2 szklanki wina
                                                  • sól
                                                    • pieprz
                                                      • 2 łyżki posiekanej pietruszki
                                                        • 100 ml śmietanki słodkiej

                                                          Przygotowanie:

                                                          Gołąbki: zagotuj wodę w dużym garnku. W kapuście ściągnij zewnętrzne liście i wytnij głąb. Wsadź kapustę do gotującej się wody, by zmiękczyć liście na około 10 minut. Po tym czasie ściągnij liście z główki i możesz zahartować je w wodzie z lodem. Kaszę wymieszaj z morelami i suszonymi pomidorami, dopraw oregano, solą i pieprzem. Dodaj posiekaną pietruszkę i ziarna słonecznika. Tak przygotowanym farszem napełnij liście kapusty i zawijaj gołąbki. Na dnie garnka ułóż liście kapusty i włóż gołąbki. Na górze również ułóż liście kapusty i rozmaryn i całość zalej wywarem. Gotuj około 30 minut.

                                                          Sos: w rondelku obok rozpuść masło i dodaj cebulę oraz czosnek. Następnie pokrojone grzyby. Następnie dodaj wino i dopraw solą i pieprzem. Duś grzyby aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj śmietankę i jeszcze odrobinę masła. Na koniec dodaj zieloną pietruszkę. Gołąbki podawaj z sosem grzybowym.

                                                          Gołąbki z cielęciną, krewetkami i mango

                                                          Składniki:

                                                          • 1 główka kapusty włoskiej
                                                            • 300 g mielonej cielęciny
                                                              • 200 g krewetek rozmrożonych i obranych z pancerzyków
                                                                • 1 jajko
                                                                  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
                                                                    • 1/2 mango pokrojonego w drobną kosteczkę
                                                                      • 5 łyżek sosu sojowego
                                                                        • 1 papryczka chili drobno posiekana
                                                                          • 2 łyżki posiekanej kolendry
                                                                            • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                              • 2 szalotki drobno posiekane
                                                                                • pieprz
                                                                                  • sól

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Zagotuj wodę w dużym garnku. W kapuście ściągnij zewnętrzne liście i wytnij głąb. Wsadź kapustę do gotującej się wody, by zmiękczyć liście na około 10 minut. Po tym czasie ściągnij liście z główki i możesz zahartować je w wodzie z lodem. Krewetki zmiksuj blenderem lub drobno posiekaj. Przełóż do miski i dodaj mięso, kolendrę, szalotki, mango, czosnek i przyprawy wraz z chili. Na sam koniec dodaj mąkę i łyżkę sosu sojowego i całość dokładnie wymieszaj. Napełnij liście farszem i gotuj na parze około 20 minut. Podawaj z pozostałym sosem sojowym.

                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości