W kuchni Polana smaczne dania z warzyw

Nie od dziś wiadomo, że warzywa są bardzo zdrowe. I to właśnie z nich skorzystał Andrzej Polan przygotowując w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania. Na stole pojawiły się: smażony kalafior z porzeczką, sałatą rzymską i boczkiem, smażone warzywa z sosem musztardowym i polędwicą wieprzową oraz gulasz ziemniaczany z pstrągiem w soli.

Smażony kalafior z porzeczką, sałatą rzymską i boczkiem

Składniki:

2 kalafiory

masło klarowane do smażenia

owoce porzeczki

czarny pieprz

sól

1 mini sałata rzymska

Sos:

250 g jogurtu naturalnego

natka pietruszki

sok z cytryny

olej rzepakowy

miód do smaku

boczek wędzony surowy w kawałku

Przygotowanie:

Kalafiora kroimy w plastry mniej więcej grubości 2,5 cm, jak steki mięsne. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na maśle klarowanym z każdej strony ok. 3 min. Zdejmujemy patelnię z kuchenki i umieszczamy z kalafiorem w piekarniku nagrzanym do 190 st. C na ok. 10-15 min. Teraz przygotowujemy sos z jogurtu, oleju, soku z cytryny, miodu i natki pietruszki. Gorącą patelnię z kalafiorem wyjmujemy z piekarnika, kalafiora przekładamy, a na patelnię wrzucamy na moment sałatę rzymską. Kalafiora podajemy z sałatą, posypanego porzeczkami i skropionego sosem. Smacznym, uzupełniającym dodatkiem będą wysmażone kawałki boczku wędzonego w piekarniku.

Smażone warzywa z sosem musztardowym i polędwicą wieprzową

Składniki:

500 g młodych małych ziemniaków

2 pęczki młodej marchewki

250 g groszku zielonego

bazylia świeża

1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy

1 łyżka miodu

skórka z cytryny

olej rzepakowy

świeża mięta

cebula dymka

koperek

2 szt. polędwicy wieprzowej

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy, pozostawiamy zielone końcówki. Młode ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mięty i soli. Kiedy będą prawie miękkie, wyjmujemy z wody i hartujemy w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Na oleju przesmażamy marchew, podlewamy niedużą ilością wody, dodajemy groszek i ziemniaki. Jeszcze siekamy dymkę. Miód, musztardę, olej, skórkę z cytryny łączymy razem i powstaje nam sos do warzy, który dodajemy już na samym końcu. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Podajemy z plastrami smażonej polędwicy wieprzowej, ale oczywiście niekoniecznie.

Gulasz ziemniaczany z pstrągiem w soli

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

6 pomidorów polskich

olej do smażenia

400 g młodej cebuli

2 ząbki czosnku

liście laurowe

pieprz czarny ziarnisty

oregano

kminek mielony

papryka słodka

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy ziemniaki pokrojone na połówki lub na ćwiartki, wszystko zależy od wielkości. Dodajemy przyprawy, podlewamy wodą tak, aby tylko przykryła warzywa. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie, kiedy tylko to nastąpi, dodajemy zmiksowane pomidory i paprykę w proszku. Idealne do pstrąga pieczonego w soli.

Pstrąg w soli

2 świeże pstrągi

1,5 kg soli gruboziarnistej

2 białka

1 jajko

rozmaryn świeży

skórka z cytryny

koperek

Przygotowanie:

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i środek wypełniamy gałązkami kopru. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Startą skórkę z cytryny łączymy z solą, białkami, jajkiem i rozmarynem oraz 2-3 łyżkami wody. Część masy solnej wykładamy na papier pergaminowy, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią masy solnej, pozostawiając głowę i ogon na zewnątrz. Wstawiamy do pieczenia na ok. 15 min. Po upieczeniu, zdejmujemy łupinę solną i rybę filetujemy, podajemy z gulaszem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości