W kuchni nawet bobas lubi wybór

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Joanna Anger. Blogerka zaproponowała potrawy kuchni BLW. Na czym polega koncepcja „Bobas Lubi Wybór”?

WARZYWNE KOSTKI KUKURYDZIANE

Składniki:

1/2 szklanki kaszki kukurydzianej

2 szklanki wody

1 marchewka

1 pietruszka

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Wlej wodę do garnka i zagotuj. Do wrzątku wsyp kaszkę kukurydzianą i zamieszaj rózgą. Gotuj kaszkę na średnim ogniu, przez ok. 3 - 4 minuty, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj suszone zioła, pokrojone warzywa i łyżkę oliwy z oliwek. Całość delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Głęboki talerz do zupy z płaskim dnem lub prostokątne naczynie, opłucz zimną wodą i przelej do niego gorącą kaszkę. Gdy zesztywnieje i całkiem ostygnie, pokrój ją w małe kostki. Do gotującej się kaszki, możesz dodawać ulubione warzywa i przyprawy np. paprykę, cebulę, zielony groszek, curry, tymianek.

KOKOSOWE JAGLANE KULECZKI

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej na 1 szklankę wody

1 łyżka zmielonych płatków migdałowych

1/2 łyżeczki oleju kokosowego

3 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżeczka miodu/ syropu daktylowego

Przygotowanie:

Kaszę wypłucz dwukrotnie gorącą wodą. W garnku zagotuj wodę, a następnie wsyp kaszę i przykryj pokrywką. Gotuj kaszę przez ok. 18 minut na najmniejszym ogniu (nie podnoś pokrywki i nie mieszaj kaszy podczas gotowania), a następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj olej, zmielone płatki, słodzik. Delikatnie wymieszaj. Z gorącej kaszy wydzielaj łyżką porcję i za pomocą zwilżonych wodą dłoni formuj małe kuleczki wielkości orzeszka, a następnie obtaczaj je we wiórkach kokosowych. Podawaj na ciepło lub na zimno. Dopasuj wielkość kulek do małych rączek dziecka.

Smak kulek możesz dowolnie modyfikować np. dodając ugotowaną, startą marchewkę, buraka, pietruszkę; amarantus ekspandowany; zmielone pestki dyni; bardzo drobno posiekane suszone owoce, lub obtaczając kulki w zmielonych ziarnach słonecznika czy wiórkach kokosowych.

BATONY MUSLI

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego

1/3 szklanki suszonej żurawiny

1/3 szklanki rodzynek

1/4 szklanki sezamu

1/4 szklanki siemienia lnianego

1/4 szklanki słoneczniku łuskanego

2 jajka

2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180'C z termoobiegiem. Małą formę (ok. 20cm x 26cm) lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce połącz: płatki owsiane, amarantus, suszone owoce, sezam, siemię lniane, ziarna słoneczniku. Wymieszaj suche składniki łyżką. Dodaj rozbełtane jaja, miód i olej. Dokładnie wymieszaj całość tak, by wszystkie składniki połączyły się. Przełóż masę na blachę lub formę do pieczenia i rozprowadź, dociskając łyżką, tak by stworzyć kwadrat o wymiarach 20 cm x 20 cm i grubości ok. 2 cm. Wstaw blachę / formę na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez ok. 18-20 minut do zarumienienia. Ciepłe (nie gorące) ciasto, pokrój na prostokątne batony i przełóż do suchego pojemnika. Miód możesz zamienić na np. syrop klonowy czy syrop daktylowy, dodając je w takiej samej ilości jak miodu.

PIETRUSZKOWE PLACKI

Składniki:

2 pietruszki

4 łyżki mąki pszennej

1 jajko

1 łyżka jogurtu naturalnego

½ łyżeczki cynamonu

Szczypta kardamonu

Szczypta imbiru w proszku

Olej rzepakowy

Przygotowanie:

Pietruszkę zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki. Przełóż ją do miski i dodaj mąkę, jajko, jogurt, łyżkę oleju i przyprawy. Wymieszaj ciasto dokładnie łyżką, by składniki się połączyły. Wysmaruj patelnię olejem, rozgrzej ją dobrze i smaż małe placki z obu stron do zrumienienia. Możesz wykonać bardziej wytrawną wersję placków dodając zamiast wyżej wymienionych przypraw ½ pęczka koperku drobno posiekanego.

BANANOWE BABECZKI

Składniki:

2 bardzo dojrzałe banany

1 szklanka mąki pszennej (pełnoziarnistej)

2 jajka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka cynamonu

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:

Rodzynki wsyp do szklanki, zalej wodą i mocz ok. 10 minut, a następnie odsącz. Nastaw piekarnik na 180' C z termoobiegiem. Przygotuj foremki do muffinek (blaszki + papierowe papilotki lub foremki silikonowe). Przygotuj dwie miski. W pierwszej misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na papkę. Jajka wbij do szklanki i rozbełtaj widelcem. W drugiej misce wymieszaj: rozbełtane jajka, olej, rozgniecione banany, rodzynki. Połącz zawartość obu misek w jednej z nich i dokładnie wymieszaj ciasto. Za pomocą łyżki nałóż ciasto do foremek (do 3/4 wysokości) i posyp babeczki płatkami migdałowymi. Piecz przez 15 - 18 minut na środkowym poziomie piekarnika.

MAKARON Z BURACZANYM PESTO

Składniki:

2 buraki

1 słodka gruszka

1 łyżka łuskanego słonecznika

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Buraki ugotuj w skórce, ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do miski przełóż buraki. Obierz gruszkę, usuń gniazdo nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do buraków wraz ze słonecznikiem, sokiem z cytryny i oliwą. Zblenduj całość. Ugotowany, gorący makaron dodaj do pesto i wymieszaj, by okleiło cały makaron.

SYROP DAKTYLOWY– alternatywa dla cukru

Składniki:

10 daktyli

¾ szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Daktyle drobno posiekaj, zalej wodą i odstaw na około 30 minut. Zblenduj daktyle wraz z wodą na syrop. Z tych proporcji uzyskasz konsystencję do nakładania łyżką. Jeśli potrzebujesz rzadszej – dodaj więcej wody. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce do 2 dni. Do przygotowania syropu możesz użyć innych suszonych owoców, np. suszone śliwki, figi, morele.

FRYTKI Z SELERA Z DOMOWYM "KETCHUPEM"

Składniki:

FRYTKI

2 selery

2 łyżki suszonego tymianku

2 łyżki oliwy z oliwek

KETCHUP

3 pomidory

1 duża marchew

2 suszone daktyle

Przygotowanie:

Selery obierz i pokrój w długie słupki (grubości serdecznego palca). Wymieszaj z tymiankiem i oliwą. Odstaw na 15 minut, a następnie układaj na blaszce tak, by kawałki selera nie nachodziły na siebie. Piecz przez 30 - 40 minut (do miękkości) w 170' C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika. Przygotuj ketchup: Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę, a następnie pokrój w małą kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Daktyle posiekaj na drobne kawałki. Wsyp wszystkie składniki do małego garnka i gotuj pod przykryciem do momentu, aż pomidory całkiem się rozpadną. Zdejmij garnek z ognia, zmiksuj blenderem powstały sos do uzyskania jednolitej konsystencji i ponownie wstaw na gaz. Gotuj bez przykrycia do momentu, aż nadmiar wody wyparuje i sos zgęstnieje. Przetrzyj sos przez drobne sitko i przelej do miseczki. Ostudzonym ketchupem polej upieczone frytki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"