W kuchni: makaron serowy na zupie z owoców polskich

Makaron serowy na zupie z owoców polskich
Makaron serowy na zupie z owoców polskich
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały makarony. Andrzej Polan przygotował z nich pożywne pasty, które świetnie sprawdzą się w grudniowe, zimne dni. Na stole pojawiły się: makaron kolorowy z papryką pieczoną, marchewką i cukinią; makaron serowy na zupie z owoców polskich; makaron zapiekany z szynką, groszkiem i grzybami oraz makaron pełnoziarnisty z indykiem i ostrą kiełbasą. Smacznego!

Makaron kolorowy z papryką pieczoną, marchewką i cukinią

Składniki:

400 g makaronu świderki

2 marchewki

2 cukinie

4 papryki żółte

1 pęczek cebuli dymki

6 jajek

100 ml śmietany 30%

2 szt. sera mozzarella w zalewie

pieprz

sól

olej do smażenia

tymianek świeży

Kilka łyżek ketchupu

Przygotowanie:

Paprykę smarujemy olejem, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu obieramy ze skóry i kroimy w paski. Na patelni przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy marchew pokrojoną w paski. Po kilku minutach dodajemy paski cukinii. Wszystko razem smażymy prawie do miękkości. Doprawiamy tymiankiem świeżym, pieprzem i solą. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, łączymy z przesmażonymi warzywami, makaronem. Masę wykładamy na patelnię i smażymy z jednej strony, przekładamy na drugą stronę. Tort z makaronu podajemy z ketchupem.

Makaron serowy na zupie z owoców polskich

Składniki:

400 g makaronu muszelki

300 g sera mascarpone

2 opakowania mieszanki kompotowej

2 łyżki cukru

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Owoce kompotowe (1 opakowanie) łączymy z cukrem, podlewamy delikatnie wodą i gotujemy. Następnie miksujemy i do owocowego sosu dodajemy drugą część owoców. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy makaron, serek mascarpone. W głębokim talerzu nakładamy porcje gęstej zupy owocowej i na wierzch makaron w sosie serowym.

Makaron zapiekany z szynką, groszkiem i grzybami

Składniki:

250 g makaronu pappardelle

200 g szynki wędzonej

1 pęczek cebuli dymki

300 g groszku zielonego mrożonego

250 g pieczarek

20 g grzybów suszonych

4 jajka

2 łyżki mąki

1 łyżka + 2 łyżki masła

400 ml mleka

natka pietruszki

bazylia świeża

ser dojrzewający, np. polski bursztyn

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, mieszamy z jedną łyżką masła. Pamiętajmy, że makaron ponownie będzie podgrzewany. Na patelni przesmażamy cebulę i pieczarki, po chwili dodajemy groszek zielony. Szynkę kroimy w kostkę. Masło z mąką lekko zasmażamy i łączymy z gorącym mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem. Grzyby suszone miksujemy na puder i dodajemy do przesmażonych pieczarek. Makaron mieszamy dokładnie z szynką, przesmażonymi warzywami, dodajemy natkę pietruszki, bazylię i sos beszamelowy wymieszany z jajkami, starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do formy do zapiekania, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy jeszcze startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 30 min.

Makaron pełnoziarnisty z indykiem i ostrą kiełbasą

Składniki:

400 g makaronu pióra

200 g piersi indyka

200 g kiełbasy o wyraźnym pikantnym smaku

1 łyżka musztardy dijon

100 ml śmietany 30%

olej do smażenia

1 cebula

rozmaryn świeży

szałwia świeża

gałka muszkatołowa

pieprz

sól

ser dojrzewający, np. polski bursztyn

Przygotowanie:

Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę i pokrojonego drobno indyka, dodajemy musztardę, rozmaryn, szałwię i gałkę muszkatołową. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę. Na koniec dodajemy śmietanę. Wszystko razem smażymy. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dodajemy do sosu i posypujemy serem dojrzewającym i pozostałą szałwią.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości