Dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje Daria Ładocha, która przygotowała kilka prostych i smacznych potraw z makaronów, między innymi bavette z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami, farfalle z ricottą i migdałami, spaghetti z krewetkami i skórką cytrynową. Blogerka zdradziła też swoje sposoby jak prawidłowo ugotować makaron. Ma być przecież al dente! ;)

Bavette z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Składniki:
400 g makaronu bavette
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku drobno posiekane
150 g wędzonego łososia
50 g listków rukoli
10 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych na cienkie paski
szczypta soli
szczypta pieprzu
50 g parmezanu startego na tarce

Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu bez soli i oliwy na sposób al dente. odcedź makaron pozostawiając 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż czosnek. Dodaj suszone pomidory i łososia wędzonego. Dopraw solą i pieprzem i dodaj makaron wraz z pozostałą wodą. Przełóż na talerz, udekoruj rukolą i posyp parmezanem.

Farfalle z ricottą i migdałami

Składniki:
300 g makaronu farfalle
40 g masła
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
100 g sera ricotta
100 g migdałów w płatkach lub mielonych
150 ml słodkiej śmietany
2 łyżki oliwy
120 ml gorącego bulionu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta pieprzu
50 g orzeszków pini

Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu al dente bez soli i oleju. Odcedź makaron i dodaj masło i pietruszkę. Przełóż na gorący półmisek. Osobno w misce wymieszaj dokładnie ricotte ze śmietaną i z migdałami. Gdy składniki się połączą dodaj bulion, oliwę, gałkę, sól oraz pieprz. Dodaj sos do makaronu, wymieszaj i posyp orzeszkami pini

Spaghetti z krewetkami i skórką cytrynową

Składniki
400 g makaronu spaghetti
150 g pesto zielonego
4 łyżki oliwy
500 g krewetek surowych i obranych z pancerzyków
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
skórka z 1 cytryny starta na tarce o małych oczkach
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu al dente bez soli i oliwy. Odcedź pozostawiając 2 łyżki wody z makaronu. Wymieszaj makaron z zielonym pesto. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj krewetki i skórkę z cytryny, sól oraz pieprz. Chwilę podsmażaj, aż krewetki będą gotowe. Dodaj do makaronu wraz z 2 łyżkami wody. Całość wymieszaj razem z zielona pietruszką.


Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
88
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0