Kasza jest bardzo zdrowa: jaglana zwiększa odporność, jęczmienna sprawia, że lepiej funcjonują jelita a gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy. Jej prozdrowotne właściwości potwierdziła dietetyczka Katarzyna Foszner, a Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolkę odgrywały kasze: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem i baklawę kokosową z kaszą manną. Zupa z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej
Składniki:
500 g kiszonych ogórków
Włoszczyzna młoda
200 ml śmietany 30%
1 łyżka chrzanu
3 pęczki koperku
3 szkl. kaszy jęczmiennej
2 marchewki
4 jajka
pietruszka
Seler mały
150 g pieczarek
100 g wątróbki drobiowej
2 cebule
kminek
cząber
kolendra mielona
gałka muszkatołowa
czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
Z młodej włoszczyzny przygotowujemy bulion, ogórki przesmażamy na maśle i dodajemy do miękkiej włoszczyzny. Jeszcze tylko śmietana, chrzan i duża ilość koperku. Dwie szklanki kaszy gotujemy w wodzie osolonej na miękko. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pieczarki pokrojone, i na koniec wątróbkę. W maszynce do mielenia mięsa mielimy wątrobę, cebulę, pieczarki, możemy też zmielić warzywa lub zetrzeć na tarce drobnej. W misce mieszamy razem ugotowaną kaszę, szklankę kaszy suchej, wszystko co zmieliliśmy w maszynce, jajka, dodajemy przyprawy. Tych ostatnich odważnie, pamiętajmy, że smak powinien być mocny i zdecydowany. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszek posmarowanych olejem i posypanych bułką. Wstawiamy do pieczenia na 160 st. C na ok. 40 min. Pasztet świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło podany z patelni do mięs w sosie.
Ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami
Składniki:
300 g sera korycińskiego
150 g kaszy manny
450 ml mleka
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 pęczki zielonych szparagów
ser parmezan tarty
200 g masła
bazylia
koperek
czarnuszka
Przygotowanie:
Ser kroimy w grube słupki, obtaczamy w jajku, bułce tartej, czarnuszce i smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym maśle. Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli, dodajemy kaszę mannę i gotujemy do lekkiej konsystencji. Na koniec dodajemy ser parmezan i łyżkę masła. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, wyjmujemy po ok. 6-7 min. Jajko wybijamy ze skorupki i gotujemy w wodzie z dodatkiem octu i soli. Szparagi układamy na talerzu, na szparagach kładziemy smażony ser, wokół robimy kleksy z sosu z kaszy manny. Między serem smażonym kładziemy jajko w koszulce. Dekorujemy świeżymi listkami ziół.
Pizza z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem
Składniki:
900 g mąki
500 ml wody
200 g oscypka
15 g soli
25 g drożdży
6 pomidorów
kapusta młoda
250 g kaszy gryczanej
6 młodych ziemniaków
100 g kiełbasy krakowskiej
cebula dymka
100 g pieczarek
Przygotowanie:
Z mąki, wody, drożdży, soli przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kapustę poszatkowaną, dusimy do miękkości. Dodajemy na koniec pomidory i koperek. Doprawiamy bardzo solidnie pieprzem czarnym, solą i kminkiem mielonym. Kaszę gotujemy krótko w wodzie i łączymy z tartym oscypkiem. Ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie. Ciasto rozkładamy, na wierzch układamy kaszę, przykrywamy kapustą, plasterkami kiełbasy krakowskiej i plasterkami ziemniaków. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika.
Baklawa kokosowa z kaszą manną
Składniki:
1 op. ciasta filo
200 g masła
4 łyżki kaszy manny
100 g wiórków kokosowych
500 ml mleka
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
150 ml wody
2 łyżki miodu
40 ml rumu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. Ciasto filo rozkładamy na pojedyncze kartki, każdą smarujemy masłem. Składamy po 4 sztuki. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, do gotującego mleka dodajemy kaszę mannę i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy aż masa odpowiednio nam zgęstnieje. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, kładziemy pierwszą porcję ciasta filo, porcję kremu, ponownie porcję ciasta, pozostały krem i na koniec ostatnie ciasto. Przed pieczeniem kroimy w porcje jakie sobie życzymy, niestety po upieczeniu nie będzie to możliwe. Wstawiamy do pieczenia w 180 st. C na ok. 20 min. Po upieczeniu, jeszcze gorące ciasto skrapiamy syropem z wody, cukru oraz rumu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"