Przepisy kulinarne

W kuchni jaja. Muffiny, pasta i sałatka

Daria Ładocha odwiedziła w Koninie rodzinę Ani. Razem przygotowały wielkanocne dania bazujące na jajach, ale w wersji fit. W kuchni Pani Ani powstały takie potrawy jak: sałatka jajeczna, omlet biszkoptowy, pasta jajeczna.

Jeżeli chcesz gotować z Darią Ładochą - zgłoś się do nas, wysyłając maila na adres: kuchniawidza@tvn.pl

Więcej informacji znajdziecie TU>>>

 

MUFFINY JAJECZNE

Składniki:
1/4 cukinii startej na tarce o dużych oczkach
50 g sera koziego lub fety
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1/3 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
6 jaj
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj 8 foremek do muffinów i wysmaruj masłem. W misce roztrzep jajka, dodaj przyprawy oraz warzywa. Dodaj ser i wymieszaj widelcem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu wyjmij je z formy.

PASTA JAJECZNA

Składniki:
4 jajka
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
4 pomidory suszone odsączone z oliwy
1 łyżka liści świeżej bazylii
Szczypiorek
100 g wędzonego łososia

SAŁATKA JAJECZNA

Składniki:
5 JAJEK na twardo
6 rzodkiewek
1 zielony ogórek
Kiełki słonecznika
100g dobrej szynki
1/2 główki sałaty lodowej

sos: 1 śmietana, 1 łyżka majonezu, pęczek koperku, sól, pieprz

WIELKANOCNY OMLET BISZKOPTOWY

Składniki:
8 jajek
Szczypta soli
6 łyżek mąki
Olej kokosowy do smażenia
Konfitura malinowa lub różana
Cukier puder

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
66
7