Przepisy kulinarne

W kuchni fit: dietetyczne muffiny

Jacek Bilczyński w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wysokobłonnikowe słodkości: jęczmienne i owiane ciasteczka Sante z twarogiem i dietetycznym masłem czekoladowym, dietetyczne otrębowo-bananowe muffiny oraz płatki z owocami i miodem. Smacznego!

Jęczmienne i owiane ciasteczka Sante z twarogiem i dietetycznym masłem czekoladowym

Składniki :
3 duże ciasteczka jęczmienne Sante
3 duże ciasteczka owsiane Sante
125 g odtłuszczonego sera twarogowego
2 łyżki stołowe jogurtu
3 łyżki ksylitolu Sante
30 g orzechów laskowych Sante
30 g orzechów macadamia
2 łyżki naturalnego kakao

Przygotowanie:
Jogurt i twaróg ucieramy na gęstą masę. Orzechy laskowe, macadamia, kakao i ksylitol umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę czekoladową. Proces ten może potrwać nawet 8-10 min. Warto robić krótkie przerwy co 1-2 min., aby nie uszkodzić blendera. Na ciasteczkach układamy 1-2 łyżeczki masy twarogowej i polewamy gęstym masłem czekoladowym.

Kaloryczność: (jednej porcji): 158 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 11 g

Dietetyczne otrębowo-bananowe muffiny

Składniki:
4 białka
1 żółtko
3 łyżeczki oleju kokosowego
4 łyżki mąki żytniej Sante
1 łyżka mąki pszennej
8 łyżek otrębów owsianych wysokobłonnikowych Sante
4 łyżki beztłuszczowego serka homogenizowanego
3/4 szklanki naturalnego napoju sojowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki Granoli czekoladowej Sante
2 banany
3 łyżki ksylitolu Sante

Przygotowanie:
Białka ubijamy na pianę. Otręby, olej kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia, serek homogenizowany, ksylitol, żółtko, cynamon, kakao, napój sojowy, rozgniecione banany oraz 3/4 granoli dokładnie mieszamy (w razie konieczności dodajemy odrobinę wody). Wszystko łączymy z ubitą pianą, umieszczamy w foremkach, posypujemy pozostałą częścią granoli i pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 25-20 min.

Kaloryczność (jednej sztuki): 147 kcal
Białko: 7g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 14 g

Wysokobłonnikowe płatki z owocami i miodem

Składniki:
3 łyżki płatków owsianych Sante
3 łyżki otrębów owsianych wysokobłonnikowych Sante
1 łyżka Crunchy naturalnego Sante
1 łyżeczka masła orzechowego Sante
1 łyżeczka miodu
1 gruszka
1 jabłko
1 łyżeczka ksylitolu Sante

Przygotowanie:
200-300 ml wody doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ksylitol, płatki owsiane oraz otręby. Gotujemy przez ok. minutę nieustannie mieszając. Dodajemy masło orzechowe, miód oraz obrane i starte jabłko. Gotujemy jeszcze przez minutę, a następnie mieszamy z kawałkami gruszki i posypujemy naturalnym Crunchy.

Kaloryczność: 338 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 54 g

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
57
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0