W kuchni Dzień Dobry Wakacje owocowe zero waste!

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowała dla Was Jagna Niedzielska – propagatorka kuchni zero waste, która przygotowała letnie pyszności z owocami w roli głównej. W naszej kuchni nic się nie zmarnuje!

Sałata z różnych pomidorów i grzankami z sękacza

Składniki dla 4 osób:

  • pomidory malinowe, pokrojone w dużą kostkę
    • żółte pomidory, pokrojone w dużą kostkę
      • pomidory bawole serca, pokrojone w dużą kostkę
        • 250g truskawek
          • 250g malin
            • 300g sękacza lub ciasta drożdżowego, najlepiej czerstwego
              • 100g masła
                • 200g szpinaku
                  • Masłowa sałata, pokrojona w mniejsze kawałki
                    • Czerwona cebula, posiekana w cienkie pióra
                      • 2 łyżki octu jabłkowego
                        • Miód
                          • Oliwa
                            • Sól
                              • czarny pieprz

                                Przygotowanie:

                                Kostki sękacza podsmaż na maśle, tak żeby stały się chrupiące. Cebulę wymieszaj z octem jabłkowym, szczyptą soli oraz miodem. Pomidory, cebulę, truskawki, maliny, sałatę i szpinak wymieszaj ze sobą dokładnie. Mieszankę polej oliwą, dopraw solą i pieprzem, podawaj z grzankami z ciasta drożdżowego.

                                Kokosowy pudding z owocami z kompotu i prażoną kaszą gryczaną

                                Składniki na 4 porcje:

                                • 400 ml mleka kokosowego
                                  • 200ml mleka
                                    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                      • 3 łyżki miodu
                                        • Szklanka owoców z kompotu
                                          • 100g kaszy gryczanej niepalonej
                                            • Olej rzepakowy

                                              Przygotowanie:

                                              Mleko kokosowe podgrzej razem z miodem prawie do wrzenia. Mleko krowie pomieszaj z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko kokosowe będzie bliskie wrzeniu, zamieszaj ponownie mleko krowie z mąką, ponieważ tuż przed wlaniem do mleka kokosowego mąka musi być idealnie wymieszana z mlekiem krowim. Mleko z mąką wlej cienkim strumieniem do mleka kokosowego, trzymając wszystko na palniku, jak tylko zgęstnieje, odstaw na bok. Kaszę gryczaną upraż na patelni z dodatkiem odrobiny oleju rzepakowego. Pudding wylej do miseczek, dodaj owoce z kompotu oraz posyp gotową kaszą gryczaną.

                                              Kotleciki ziemniaczane ze słodką śmietaną oraz owocami jagodowymi

                                              Składniki na 4 osoby:

                                              • ok. 700g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
                                                • 250g tłustego twarogu
                                                  • Jajko
                                                    • Mąka pszenna (tyle ile potrzeba do uzyskania zwartej masy)
                                                      • Laska wanilii
                                                        • 2 łyżki tahiny
                                                          • 250g śmietany 18%
                                                            • 3 łyżki miodu
                                                              • 100g borówek
                                                                • 100g jeżyn
                                                                  • 100g porzeczek
                                                                    • Szczypta soli
                                                                      • Klarowane masło

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Ziemniaki wymieszaj z twarogiem, solą, jajkiem i mąką. Zagnieć na zwartą masę. Uformuj z masy kotleciki o grubości ok. 1cm i szerokości ok. 4-5cm, następnie usmaż na klarowanym maśle. Śmietanę wymieszaj z miodem oraz ziarnami laski wanilii. Usmażone kotleciki podlej słodką śmietaną, tahiną, następnie dodaj owoce jagodowe.

                                                                        Zobacz też:

                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości