W kuchni Dzień dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy na bazie białego sera. Co powiecie na krem z twarogu i jajek z chrzanem do bajgli oraz ser biały solankowy z dynią, szpinakiem jako farsz do pierogów.Krem z twarogu i jajek z chrzanem do bajgli
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- szczypiorek
- koperek
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki chrzanu śmietankowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i żółtka ucieramy dodając twaróg z musztardą, chrzanem i majonezem lub śmietaną. Białka siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do masy twarogowo-żółtkowej, jeszcze koperek, szczypiorek.
- 4szt buraka gotowanego
- ocet jabłkowy do smaku
- miód też do smaku
Buraka którego ugotowaliśmy w łupinie, obieramy, kroimy w plastry. Skrapiamy miodem wymieszanym z octem, solą oraz pieprzem. I przychodzi moment, że krem wstawiamy do lodówki a my zabieramy się do jakże miłego wydarzenia jakim jest przygotowanie bajgli, prawdziwych bajgli!
Składniki:
- 450 g mąki
- 250 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 30 g drożdży
- sól
- czarnuszka
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Kiedy ciasto wyrośnie, przerabiamy raz jeszcze i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Roztwór do obwarzania bajgli
- Woda
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki soli
Wodę zagotowujemy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i w takim roztworze obwarzamy z każdej strony bajgle po 1 minucie. Obwarzone przekładamy na blaszkę, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni.
Ser biały solankowy z dynią, szpinakiem jako farsz do pierogów
Składniki:
- 250 g sera solankowego białego
- 1 szalotka
- 200 g pieczonej dyni
- garść szpinaku
- gałka muszkatołowa, imbir suszony, biały pieprz mielony, sól
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy szpinak i zdejmujemy patelnię z ognia, temperatura na patelni zmiękczy szpinak. Dynię upieczoną w kawałku odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy do szpinaku, wkruszamy ser biały i doprawiamy przyprawami. Pamiętajmy, że farsz powinien być intensywny w smaku, w końcu otoczony będzie za moment ciastem.
- 2 jajka
- 1 kg mąki
- 25 ml oleju
- ciepła woda
Jajka mieszamy razem z olejem, dodajemy wodę zimną mniej więcej szklankę i resztę dolewamy wody gorącej, a ile? A tyle żebyśmy otrzymali 600ml razem. No i teraz łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na chwilę aby odpoczęło. Dzięki temu stanie się bardziej plastyczne. Teraz wałek, wałkowanie nakładanie farszu i zlepianie pierogów. Och jak ja tego nie lubię.
- 100 g sera dojrzewającego tartego
- 250 ml śmietanki 36%
- sól i pieprz biały do smaku
- ziarna dyni, słonecznika
- łyżka masła
Na maśle przesmażamy ziarna słonecznika i dyni lekko rumieniąc, doprawiamy solą jak lubimy. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy ser i pieprz do smaku. Na takim prostym sosie podajemy ugotowane pierogi, posypujemy ziarnami prażonymi.
Twarogowe kółka i kulki z owocami porzeczki
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego niemielonego
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy twaróg zmielony w maszynce, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, proszek, sodę i szczyptę soli. Na początku wszystko siekamy nożem a następnie za pomocą własnych dłoni wyrabiamy szybko ciasto. Pamiętajmy, że konsystencja ciasta będzie delikatna. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy mniej więcej na 0.5cm, wykrawamy kółka, w środku mniejsze kółka. Rozgrzewamy olej i na mocno rozgrzanym smażymy nasze wycinanki. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, pozbawiamy w ten sposób nasze ciastka .
- 300 g porzeczki czarnej mrożonej
- cukier do smaku
Porzeczkę przesmażamy z cukrem. Na takich owocach podajemy smażone wycinanki wcześniej posypane cukrem pudrem z każdej strony
Zobacz też:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"