W kuchni Dzień dobry TVN: twarożek w roli głównej

W kuchni Dzień dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy na bazie białego sera. Co powiecie na krem z twarogu i jajek z chrzanem do bajgli oraz ser biały solankowy z dynią, szpinakiem jako farsz do pierogów.

Krem z twarogu i jajek z chrzanem do bajgli

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
    • 4 jajka
      • szczypiorek
        • koperek
          • sól, pieprz do smaku
            • 3-4 łyżki chrzanu śmietankowego
              • 1 łyżka musztardy
                • 2 łyżki śmietany 18%
                  • 2 łyżki majonezu

                    Przygotowanie:

                    Jajka gotujemy na twardo, obieramy i żółtka ucieramy dodając twaróg z musztardą, chrzanem i majonezem lub śmietaną. Białka siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do masy twarogowo-żółtkowej, jeszcze koperek, szczypiorek.

                    • 4szt buraka gotowanego
                      • ocet jabłkowy do smaku
                        • miód też do smaku

                          Buraka którego ugotowaliśmy w łupinie, obieramy, kroimy w plastry. Skrapiamy miodem wymieszanym z octem, solą oraz pieprzem. I przychodzi moment, że krem wstawiamy do lodówki a my zabieramy się do jakże miłego wydarzenia jakim jest przygotowanie bajgli, prawdziwych bajgli!

                          Składniki:

                          • 450 g mąki
                            • 250 ml wody
                              • 1 łyżka miodu
                                • 30 g drożdży
                                  • sól
                                    • czarnuszka

                                      Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Kiedy ciasto wyrośnie, przerabiamy raz jeszcze i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

                                      Roztwór do obwarzania bajgli

                                      • Woda
                                        • 2 łyżki cukru
                                          • 2 łyżki sody oczyszczonej
                                            • 2 łyżeczki soli

                                              Wodę zagotowujemy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i w takim roztworze obwarzamy z każdej strony bajgle po 1 minucie. Obwarzone przekładamy na blaszkę, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni.

                                              Ser biały solankowy z dynią, szpinakiem jako farsz do pierogów

                                              Składniki:

                                              • 250 g sera solankowego białego
                                                • 1 szalotka
                                                  • 200 g pieczonej dyni
                                                    • garść szpinaku
                                                      • gałka muszkatołowa, imbir suszony, biały pieprz mielony, sól

                                                        Przygotowanie:

                                                        Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy szpinak i zdejmujemy patelnię z ognia, temperatura na patelni zmiękczy szpinak. Dynię upieczoną w kawałku odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy do szpinaku, wkruszamy ser biały i doprawiamy przyprawami. Pamiętajmy, że farsz powinien być intensywny w smaku, w końcu otoczony będzie za moment ciastem.

                                                        • 2 jajka
                                                          • 1 kg mąki
                                                            • 25 ml oleju
                                                              • ciepła woda

                                                                Jajka mieszamy razem z olejem, dodajemy wodę zimną mniej więcej szklankę i resztę dolewamy wody gorącej, a ile? A tyle żebyśmy otrzymali 600ml razem. No i teraz łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na chwilę aby odpoczęło. Dzięki temu stanie się bardziej plastyczne. Teraz wałek, wałkowanie nakładanie farszu i zlepianie pierogów. Och jak ja tego nie lubię.

                                                                • 100 g sera dojrzewającego tartego
                                                                  • 250 ml śmietanki 36%
                                                                    • sól i pieprz biały do smaku
                                                                      • ziarna dyni, słonecznika
                                                                        • łyżka masła

                                                                          Na maśle przesmażamy ziarna słonecznika i dyni lekko rumieniąc, doprawiamy solą jak lubimy. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy ser i pieprz do smaku. Na takim prostym sosie podajemy ugotowane pierogi, posypujemy ziarnami prażonymi.

                                                                          Twarogowe kółka i kulki z owocami porzeczki

                                                                          Składniki:

                                                                          • 500 g twarogu półtłustego niemielonego
                                                                            • 500 g mąki pszennej
                                                                              • 4 żółtka
                                                                                • 100 g cukru
                                                                                  • cukier wanilinowy
                                                                                    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                      • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
                                                                                        • szczypta soli
                                                                                          • 3 łyżki śmietany 18%

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy twaróg zmielony w maszynce, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, proszek, sodę i szczyptę soli. Na początku wszystko siekamy nożem a następnie za pomocą własnych dłoni wyrabiamy szybko ciasto. Pamiętajmy, że konsystencja ciasta będzie delikatna. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy mniej więcej na 0.5cm, wykrawamy kółka, w środku mniejsze kółka. Rozgrzewamy olej i na mocno rozgrzanym smażymy nasze wycinanki. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, pozbawiamy w ten sposób nasze ciastka .

                                                                                            • 300 g porzeczki czarnej mrożonej
                                                                                              • cukier do smaku

                                                                                                Porzeczkę przesmażamy z cukrem. Na takich owocach podajemy smażone wycinanki wcześniej posypane cukrem pudrem z każdej strony

                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości