W kuchni Dzień dobry TVN: rozgrzewający ramen

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Olę Nguyen, zwyciężczynię 7. edycji programu "MasterChef". Ola właśnie wróciła z Wietnamu, gdzie poprowadziła warsztaty tygodniowe z kuchni polskiej. Wietnamczycy na kuchnię polską zareagowali bardzo pozytywnie. W naszej kuchni Ola przygotowała rozgrzewający ramen.

Zupa Ramen Tonkotsu

Składniki na wywar tonkotsu:

  • 2 kg nóżek wieprzowych, pokrojonych na kawałki o grubości ok. 2,5 cm
    • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
      • 8 zielonych cebul (ewentualnie 1 por), posiekane w mniejsze kawałki
        • 8 cm świeżego imbiru, pokrojone w mniejsze kawałki

          Przygotowanie:

          W dużym garnku zalej nóżki wieprzowe wodą, doprowadź garnek do wrzenia i poczekaj aż szumowiny wypłyną na wierzch. Wtedy odcedź nóżki i dokładnie je umyj je pod zimną wodą.

          Umieść je w czystym dużym garze, zalej minimum 2 litrami wody i zagotuj. W międzyczasie, na rozgrzanej przywierającej patelni na dużym ogniu wypraż cebulę, zieloną cebulę oraz imbir, aż zbrązowieją. Przełóż je do gara z nóżkami. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj bulion na wolnym ogniu przez 12 godzin. Potem, odcedź bulion ze stałych składników i znów zagotuj ciecz. Przelej go do przepłukanych wrzątkiem słoików, zakręć, odwróć do góry nogami i pozostaw na jakiś czas żeby wieczka się zassały. Wystudzony bulion schowaj do lodówki i wyjmij go kiedy masz ochotę przygotować ramen.

          Gdy wywar się gotuje zrób boczek chasu:

          Składniki na boczek chasu:

          • 1 kg surowego boczku, bez kości, ze skórą
            • 1/2 szklanki sosu sojowego
              • 2 szklanki wytrawnego białego wina
                • łyżka białego octu
                  • 1/2 szklanki cukru
                    • 6 zielonych cebul, przekrojone w mniejsze kawałki
                      • 6 ząbków czosnku
                        • 5 cm imbiru, pokrojonego w mniejsze kawałki
                          • 1 szalotka lub 1 żółta cebula, poćwiartowana
                            • olej do smażenia

                              Przygotowanie:

                              Nagrzej piekarnik do 160oC (termo obieg). Pokrój boczek na 2 bloki. Na rozgrzanej na dużym ogniu patelni z olejem (tyle aby zakrył całe dno), podsmaż mięso z każdej strony na złoto. Zagotuj w garnku wszystkie składniki poza boczkiem i olejem. Przełóż boczek do naczynia żaroodpornego i zalej go miksturą z garnka. Zakryj naczynie albo wiekiem, zostawiając mały otwór na wylot pary wodnej, albo papierem do pieczenia z wyciętą dziurką. Piecz mięso przez 2-3h, obracając je co jakiś czas, aż będzie bardzo miękkie. Mięso zalane cieczą po upieczeniu odstaw do zakrytego pojemnika do lodówki, aż będzie zimne.

                              Potem sporządź sos tare:

                              Składniki na sos tare:

                              • ½ szklanki bulionu drobiowego
                                • 2 łyżki białego octu
                                  • 4 łyżki sosu sojowego
                                    • łyżka sosu rybnego
                                      • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
                                        • szczypta czarnego pieprzu
                                          • 1 zielona cebula, pokrojona w mniejsze kawałki
                                            • Ząbek czosnku
                                              • 2,5 cm imbiru

                                                Zagotuj wszystkie składniki w garnku, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykrywką przez 20 minut. Następnie przelej miksturę przez sitko, pozostawiając tylko ciecz. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

                                                Na koniec, makaron i cała reszta:

                                                Składniki:

                                                • 240 g cienkiego makaronu spaghetti
                                                  • trochę sody oczyszczonej
                                                    • dodatki: puszka kukurydzy, trochę kiełków, garść ugotowanych i pociętych grzybów mun, płaty nori, pocięta zielona cebulka, itd.

                                                      Przygotowanie:

                                                      Ugotuj makaron w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (1,5 łyżeczki sody na litr wody). Do misek nalej trochę sosu tare i na niego umieść ugotowany makaron, z pokrojonym w plastry boczkiem i dodatkami. Zalej wszystko wrzącym wywarem tonkotsu.

                                                      Zobacz też:

                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości