Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał jak zrobić: kiszone koktajlówki, dżem pomidorowo-bazyliowy, faszerowane pomidory, sałatkę z pomidorów i krem z jasnych pomidorów. Powiedział również, który gatunek pomidorów najlepiej sprawdzi się w poszczególnych daniach.
Z pomidorów odkroić „czapeczki” i wydrążyć gniazda nasienne.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię i gniazda nasienne.
Odsmażyć całość.
Następnie dodać ryż i przesmażyć razem.
Zalać alkoholem i zostawić aż odparuje.
Zalać 200 ml wody i gotować na wolnym ogniu aż ryż się ugotuje (jeśli będzie potrzeba to podlać wodą).
Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan.
Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, nafaszerować pomidory i ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
Obok ułożyć odcięte „czapeczki”.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i piec około 20-30 minut.
Podawać z opieczonym chlebem natartym czosnkiem i pomidorami.
Dżem pomidorowo-bazyliowy
Składniki:
1,5 kg dojrzałych pomidorów malinowych
3 łyżki porwanej bazylii
80 ml soku z cytryny
300 g cukru trzcinowego Demerara
50 g pektyny spożywczej
Lub zamiast dwóch ostatnich składników: 400 g cukru trzcinowego żelującego
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wyciąć trzpień i usunąć nasiona.
Pokroić i przełożyć go garnka.
Podsmażyć aż się zagotuje.
Zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i gotować około 10 minut.
Dodać bazylię i sok z cytryny.
Jeśli używamy pektyny to wymieszać ją z cukrem i dodać do pomidorów lub dodać cukier żelujący i gotować jeszcze kilka na bardzo dużym ogniu cały czas mocno mieszając.
Zdjąć z kuchenki i jeśli pojawiła się pianka to zdjąć ją łyżką.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików (330 ml).
Zakręcić i odstawić zakrętka do dołu.
Zapasteryzować gotując w garnku z wodą przez 5 minut od zagotowania się wody w garnku z już włożonymi słoikami.
Kiszone koktajlówki
Składniki:
1-1,2 kg pomidorów koktajlowych lub mniejszych
2 ząbki czosnku
4 listki bazylii
1 papryczka chilli
Zalewa
1 litr wody
2 łyżki soli kamiennej
Przygotowanie:
Na dnie dwóch dużych słoików ułożyć po ząbku czosnku, po 2 listki bazylii i po połówce papryczki chilli.
Nałożyć po 500 g pomidorków (jeśli będzie jeszcze miejsce to więcej).