W kuchni dynia i spółka. Pyszne dania Jaśka Kuronia

Dania z kabaczkiem, dynią, patisonem i cukinią są nie tylko zdrowe, ale także pyszne. W naszej kuchni Jasiek Kuroń przygotował: kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem, pesto z cukinii, tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym, ciasto kabaczkowo-pistacjowe, kofty z indyka i cukinii, a także placki z dyni i kukurydzy.

Kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem

Składniki na kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem:

  • 2 małe kabaczki
    • 2 łyżki oliwy
      • duża cebula pokrojona w kostkę
        • 2 ząbki czosnku
          • czubata łyżeczka tymianku
            • 500 g mielonego mięsa z szynki
              • 200 g szpinaku
                • sól
                  • pieprz
                    • odrobina mielonej gałki muszkatołowej
                      • 2 łyżki startego parmezanu

                        Jak przygotować kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem?

                        Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Kabaczki przekrój wzdłuż, wydrąż, farsz odłóż na bok. Delikatnie posól je i dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż do zrumienienia. Dodaj płatki czosnku oraz tymianek i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj mięso, smaż całość do momentu lekkiej karmelizacji. Dodaj odłożony miąższ z kabaczków oraz szpinak i smaż 3–4 minuty. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką. Przełóż do podpieczonych kabaczków. Posyp parmezanem i zapiekaj przez 25–30 minut.

                        Pesto z cukinii

                        Składniki na pesto z cukinii:

                        • 1/2 szklanki oliwy
                          • 1/2 szklanki zimnej wody
                            • starta cukinia
                              • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                • ząbek czosnku
                                  • 2 łyżki orzechów pinii lub włoskich, ew. pestek słonecznika
                                    • 30 g startego parmezanu
                                      • 1/3 łyżeczki soli
                                        • 1/2 papryczki pepperoni

                                          Jak przygotować pesto z cukinii?

                                          Wszystkie składniki połącz i zmiksuj.

                                          Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym

                                          Składniki na tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym:

                                          • 2 średnie cukinie
                                            • czubata łyżka kaparów z zalewy
                                              • 2 łyżki oliwy
                                                • średnia cebula
                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                    • łyżeczka suszonego cząbru
                                                      • 750 ml przecieru pomidorowego
                                                        • łyżeczka cukru lub miodu
                                                          • sól
                                                            • pieprz

                                                              Jak przygotować tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym?

                                                              Kapary zalej zimną wodą na 20 minut, odcedź. Cukinię pokrój obieraczką na długie, dość grube (3 mm) plastry. Na oliwie przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy się zeszkli dodaj czosnek oraz cząber i smaż, mieszając kolejne 3–4 minuty. Wlej przecier i doprowadź do wrzenia, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Cukinię wrzuć na osoloną, gorącą wodę i gotuj 4 minuty. Przelej ją zimną wodą, a następnie przełóż do sosu. Podgrzej i serwuj z posiekaną świeżą bazylią.

                                                              Ciasto kabaczkowo-pistacjowe

                                                              Składniki na ciasto kabaczkowo-pistacjowe:

                                                              • 200 g obranych pistacji
                                                                • 150 g cukru
                                                                  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
                                                                    • 300 g mąki pszennej
                                                                      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                        • łyżeczka sody oczyszczonej
                                                                          • 3 jajka
                                                                            • 2/3 szklanki jogurtu + do serwowania
                                                                              • sok i skórka z 3 cytryn
                                                                                • szklanka startej cukinii

                                                                                  Jak przygotować ciasto kabaczkowo-pistacjowe?

                                                                                  150 g pistacji zblenduj wraz z cukrem na gładką masę. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Połącz masę pistacjową z jajkami, masłem, mąką, sodą, proszkiem do pieczenia, sokiem i skórką z cytryn oraz jogurtem. Zmiksuj całość na gładką masę. Wmieszaj startą cukinię. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 50 minut.

                                                                                  Kofty z indyka i cukinii

                                                                                  Składniki na kofty z indyka i cukinii

                                                                                  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
                                                                                    • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
                                                                                      • łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
                                                                                        • łyżeczka mielonego kuminu
                                                                                          • skórka i sok z cytryny
                                                                                            • 1/2 szklanki startej cukinii
                                                                                              • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                                                                                • 2 łyżki posiekanej mięty
                                                                                                  • sól
                                                                                                    • pieprz
                                                                                                      • 2 łyżki oleju

                                                                                                        Jak przygotować kofty z indyka i cukinii?

                                                                                                        W misce połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut na gładką masę. Formuj następnie kofty o kształcie cienkich kiełbasek i nabijaj na patyczki do szaszłyków (nie musisz). Smaż na patelni grillowej około 12 minut, do momentu kiedy kofty nie staną się złote. Serwuj z sałatką grecką lub dressingiem tzatziki.

                                                                                                        Placki z dyni i kukurydzy

                                                                                                        Składniki na placki z dyni i kukurydzy

                                                                                                        • 200 g kukurydzy puszkowej, odsączonej
                                                                                                          • duża cebula
                                                                                                            • starty ząbek czosnku
                                                                                                              • 100 g startej dyni
                                                                                                                • łyżeczka mielonego kuminu
                                                                                                                  • łyżeczka wędzonej papryki
                                                                                                                    • 1/2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
                                                                                                                      • 100 g mąki pszennej
                                                                                                                        • 70 ml mleka
                                                                                                                          • jajko
                                                                                                                            • kilka łyżek oleju

                                                                                                                              Jak przygotować placki z dyni i kukurydzy?

                                                                                                                              Połącz wszystkie składniki na placki. Smaż placki na rozgrzanym tłuszczu, do zrumienienia z obu stron. Odsącz na ręcznikach papierowych. Serwuj z sałatkami, jajkiem w koszulce lub jogurtem.

                                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                              >>> Zobacz także:

                                                                                                                              Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego

                                                                                                                              Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery

                                                                                                                              Mikołaj Rey w królestwie pomidorów. Dania na ciepło i na zimno

                                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                              Autor: Iza Dorf

                                                                                                                              Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości