W kuchni DDTVN zaskakujące łączenia

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, grill master Julian Karewicz przygotował dla nas: podwędzany twaróg z solanki, z miodem lipowym, rzodkiewkami i krwawnikiem, smażony schab, z młodymi ziemniakami, sosem z maślanego agrestu, agrestowo-tymiankowym gąszczem i kwiatami szczypiorku oraz rabarbar pod kruszonką z sorbetem z soku jabłkowego i trawy żubrowej.

Podwędzany twaróg z solanki, z miodem lipowym, rzodkiewkami i krwawnikiem

Skład:

twaróg z solanki

łyżka miodu lipowego

rzodkiewka

krwawnik

sok z cytryny

siano (takie jak dla królików)

Przygotowanie:

Rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki. Do miski wlewamy wodę, dodajemy lód i zakrapiamy ją cytryną. Do miski z wodą wrzucamy rzodkiewki.

Domowe wędzenie: na dnie garnka kładziemy sianko i podpalamy, na sicie kładziemy twaróg, wkładamy twaróg do garnka i zakrywamy wszystko pokrywką do garnka. Czekamy aż tlące się siano okadzi twaróg.

Wykrawamy z twarogu trójkącik - tak jak kroimy kawałek tortu. Trójkącik twarogu obtaczamy w miodzie lipowym i dokładnie obkładamy twaróg plasterkami rzodkiewki. Dekorujemy twaróg krwawnikiem.

Smażony schab, z młodymi ziemniakami, sosem z maślanego agrestu, agrestowo-tymiankowym gąszczem i kwiatami szczypiorku

Skład:

schab z tłuszczem

kubek agrestu

pieprz

2 łyżeczki cukru

tymianek cytrynowy

młode ziemniaki

masło

sól

kwiaty szczypiorku lub czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Agrest obieramy i kroimy na pół wzdłuż. Agrest rzucamy na patelnię i smażymy krótko (by nie stracił kształtu) z solą, tymiankiem i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Połowę agrestu blendujemy blenderem i przecieramy przez sito. Wrzucamy ponownie na patelnię, podgrzewamy i zaciągamy masłem. Sos przyprawiamy solą i cukrem. Pozostałą część agrestu zostawiamy do ponownego podgrzania. Schab o grubości 2,5 cm smażymy na patelni od strony skóry tak by wytopić możliwe dużo tłuszczu. Następnie podsmażamy mięso po ok. 1,5 min. z każdej strony. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i wkładamy je na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. W głębokim talerzu układamy młode ziemniaki i podlewamy je ciepłym sosem agrestowym, na ziemniakach kładziemy smażony schab, dodajemy do niego łyżkę gąszczu agrestowego. Całość doprawiamy solą i dekorujemy kwiatami szczypiorku.

Rabarbar pod kruszonką z sorbetem z soku jabłkowego i trawy żubrowej

Skład:

Kruszonka:

szklanka bułki tartej

0,5 szkl. cukru

3 łyżki masła

Sorbet:

1 szkl. tłoczonego soku jabłkowego

łyżeczka cukru

sok z połowy cytryny

trawa żubrowa (można zastąpić ja trawa cytrynową)

Rabarbar:

2 pałąki rabarbaru

łyżka cukru

łyżka masła

szczypta soli

Przygotowanie:

Kruszonka: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę i cukier. Prażymy wszystkie składniki tak długo aż zrobią się złoto-brązowe.

Sorbet: wszystkie składniki łączymy ze sobą w rondelku i zagotowujemy. Następnie przelewamy do formy i zostawiamy na noc w zamrażarce.

Rabarbar: rabarbar obieramy z zewnętrznej otoczki. Kroimy rabarbar w dwucentymetrową kostkę. Smażymy rabarbar na maśle, dodając do niego cukier i sól. Pamiętaj, żeby nie pozbawić rabarbaru jego chrupkości i go nie rozgotować.

Rabarbar wkładamy do głębokiego talerza, posypujemy kruszonką i podajemy z dodatkiem sorbetu jabłkowego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości