W kuchni DDTVN włoskie specjały od Cristiny Catese!

W kuchni Dzień Dobry TVN dowodziła dziś Cristina Catese. Włoszka będzie nam przybliżać włoskie smaki co poniedziałek. Dziś Cristina proponuje focaccine, orecchette z kremem z cukinii, krewetkami i tymiankiem, a na deser ciasto brzoskwiniowe.

Focaccine

Składniki:

250 g mąki typu 00

130 ml wody

20 ml oleju

4 g suchych drożdży

1 łyżeczka soli

Do wypełnienia:

Szynka, ser, albo salami i ser,łosoś i ricotta, rukola, pomidory i parmigiano

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy całość i przekładamy ciasto na blat roboczy, zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 0.5 cm i wycinamy koła o średnicy 10 cm – w ten sposób otrzymamy około 12 focaccine. Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, a w centralną cześć dodajemy szynka i ser zamykamy drugim kołem ciasta.

Przekładamy na patelnię z nieprzywierającym dnem i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony.

Orecchette z kremem z cukinii, krewetkami i tymiankiem

Składniki na orecchiette:

200 g letniej wody

400 g semoliny

Sól

Przygotowanie makaronu:

Połóż mąkę na stole, uformuj fontannę i dodaj szczyptę soli do mąki. Pośrodku zacznij nalewanie wody, która musi być w temperaturze pokojowej i zacznij ugniatać ciasto, możesz dodawać trochę mąki. Ugniataj rękami, dopóki nie uzyskasz jednorodnej i elastycznej konsystencji. To zajmie około 10 minut. Zrobione ciasto przykryj ściereczką, będzie musiało odpoczywać w temperaturze pokojowej przez około 15 minut. Po odpoczynku, używając noża, weź kawałek ciasta, podczas gdy reszta możesz zostawić przykryty ręcznikiem kuchennym. Zrób kawałek i zrób mały bochenek grubości około 1 cm. Za pomocą gładkiego ostrza formuj skorupy, przeciągając każdy kawałek do siebie na lekko posypanej mąką stolnicy.

Składniki:

400g orecchiette

200 g krewetek

2 cukinie

20 g orzeszków pini

30 g bazylii

Garść migdałów

2 małe łyżeczki parmezanu

Oliwa extra virgin

2 ząbki czosnku

Pieprz

Sól

Świeży tymianek

Przygotowanie:

Umyj i wysusz cukinie i zetrzyj je. Włóż liście bazylii, migdały, orzeszki piniowe i Parmigiano do miksera. Dobrze wszystko zmieszaj. Dobrze wszystko zmieszaj. Ważne jest, aby liście bazylii były całkowicie suche, w przeciwnym razie mogą stać się gorzkie, a następnie dodaj cukinię. Na patelni rozgrzej olej, dodając cały czosnek. Gdy jest złoty, dodaj krewetki. Krewetki muszą się gotować przez około trzy minuty z solą i pieprzem. W tym momencie ugotuj orecchiette w rondlu z dużą ilością osolonej wody, dodając je, gdy zacznie wrzeć. Gdy makaron będzie gotowy, osusz go i umieść na patelni z krewetkami i śmietaną. Dodaj świeży tymianek i pieprz

Ciasto brzoskwiniowe

Składniki:

300 g mąki

120 g cukru

130 g masła

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 brzoskwinie

Cukier puder

Przygotowania:

Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj górkę z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj kostki zimnego masła i szybko wymieszaj, aby powstały okruchy. Dodaj jajka i szybko ugniataj, zawiń ciasto kruche w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Posmaruj formę do ciasta. Obierz brzoskwinie, podziel je na pół i usuń rdzeń. Po odpoczynku weź ciasto z lodówki i rozwałkuj ⅔ ciasta. Umieść brzoskwinie na cieście, dobrze wypełniając wszystkie przestrzenie. Rozwałkuj resztę ciasta na kartce papieru pergaminowego. Rozłóż go szybko na brzoskwinie i dobrze zamknij brzegi, przytnij nadmiar ciasta. Nakłuj powierzchnię wykałaczką i piec przez 30-35 minut.

Wyjmij z piekarnika, aby ostygło. Posyp cukrem pudrem i podawaj.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości