W kuchni DDTVN wielkanocne słodkości

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Andrzeja Polana oraz Szymona Czerwińskiego, byłego uczestnika programu MasterChef. Szymon właśnie wrócił z warsztatów w prestiżowej, paryskiej szkole Le Cordon Bleu. Czego się tam nauczył? W naszej kuchni Andrzej i Szymon przygotowali wielkanocne słodkości, ale nie tylko. Co powiecie na babę z 96 jaj, francuskie ciasto opera lub sernik nowojorski?

Więcej:

Babka wielkanocna z 96 jaj!

Składniki:

  • 1kg mąka
    • 1kg cukier drobny
      • 200g cukier wanilinowy
        • 96 żółtek
          • 500ml mleko
            • 400g masło
              • Łyżka soli
                • 200g rodzynki
                  • 500g cukier puder
                    • 2 cytryny
                      • Śliwka suszona, bukszpan

                        Przygotowanie:

                        Ilość składników jest bardzo duża, zatem zanim się zabierzemy do pracy proponuję wg uznania zmniejszyć ilości do połowy lub ¼. Ta ostatnia wersja będzie najlepsza. Dla polskiej Rodziny. Z drożdży niedużej ilości mąki, cukru i mleka przygotowujemy rozczyn, który zostawiamy do podrośnięcia. Żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, najlepiej mikserem. Do ubitych , puszystych żółtek dodajemy podrośnięty rozczyn, mieszamy i powoli dodajemy mąkę, masło i sól. Na koniec rodzynki. Wyrobione, rzadkie na oko ciasto odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy do form do babek wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą a jeszcze lepiej zmiksowanymi herbatnikami. I znowu powtórka. Ciasto musi wyrosnąć, podwoić swoją objętość. A kiedy tak się stanie wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 170 stopni. Czas? Około 40-50 minut. Najlepiej smakuje oblana lukrem z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny i skórki.

                        Zobacz także: Wielkanocne baby, babki i babeczki ;-)

                        Babka gotowana - historia mało znana

                        Składniki:

                        • 6 jaj
                          • 1szkl. mąki pszennej tortowej
                            • 1szkl. mąki ziemniaczanej
                              • 250 g masła
                                • 1szkl. cukru drobnego
                                  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                    • 2 szt. cukru wanilinowego
                                      • Skórka z cytryny
                                        • 100ml czystego alkoholu
                                          • 200g czekolady gorzkiej
                                            • 150g masła klarowanego

                                              Przygotowanie:

                                              Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, do białek dodajemy cukier i ubijamy nadal. Do ubitych, sztywnych białek dodajemy żółtka, i ubijamy. Do ubitej masy powoli dodajemy masło rozpuszczone, mieszamy już ręcznie, jeszcze mąki wymieszane z proszkiem, alkohol, skórka z cytryny. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy specjalnej, zamykamy i wstawiamy do wody. Gotujemy około 1.30 min. Po ugotowaniu, przestudzeniu babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną z masłem.

                                              Zobacz także: Wielkanoc u wegetarian

                                              Ciasto Opera

                                              Składniki:

                                              • Biszkopt:
                                                • 90 g pasty z migdałów
                                                  • 50g pasty z pistacji
                                                    • 3 żółtka
                                                      • 1 jajo
                                                        • 20g mąki
                                                          • 20 g rozpuszczonego masła
                                                            • 4 jaja - białka ubite
                                                              • 35g cukru

                                                                Masa czekoladowa:

                                                                • 200 ml śmietany kremówki
                                                                  • 200g gorzkiej czekolady
                                                                    • 20 g masła

                                                                      Syrop do nasączenia:

                                                                      • 150 ml wody
                                                                        • 150g cukru
                                                                          • 30 mln alkoholu

                                                                            Krem Pistacjowy:

                                                                            • 150 ml ubitej śmietany kremówki
                                                                              • 15g cukru
                                                                                • 20 g pasty pistacjowej
                                                                                  • 6g żelatyny

                                                                                    Zobacz także: Tradycyjna kuchnia polska

                                                                                    Sernik Wielkanocny

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 1 opakowanie ciasteczek owsianych
                                                                                      • 700g serka śmietankowego
                                                                                        • 400g białej czekolady
                                                                                          • 100g cukru
                                                                                            • 5 jaj
                                                                                              • 50g masła
                                                                                                • 50g orzechów włoskich
                                                                                                  • 100 ml śmietany 30%
                                                                                                    • Ziarna wanilii
                                                                                                      • 1 cytryna
                                                                                                        • Świeże owoce do dekoracji
                                                                                                          • 1 galaretka malinowa

                                                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości