Mazurki wielkanocne to jeden z obowiązkowych deserów na święta wielkanocne. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach wraz ze swoimi pomocnikami z MasterChef Junior przygotowała mazurki. Wyobrażacie sobie wielkanocny stół bez mazurka? My też nie! Zobaczcie, mazurki w wykonaniu Ani, Gabrysi i Norberta. Co powiecie na mazurka z białą czekoladą i wiśniami, mazurka czekoladowo-śliwkowego oraz mazurka cytrynowego?
W garnku średniej wielkości zagotuj wodę. Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie). Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę. W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, śmietanę, jajko i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż zlepi się w kulkę. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce. Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny. Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, odkrój nadmiar ciasta. Ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Gotowe ciasto ostudź na kratce. Ugotowaną” puszkę z mlekiem ostudź i otwórz. Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową. Mazurek udekoruj wybranymi dodatkami.
Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę, schładzaj przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (20x30 cm) może się kruszyć, nie przejmuj się, ręcznie zaklej „dziury”, zadbaj aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto nakłuwaj widelcem, włóż na 20 minut do lodówki. Formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut. Ciasto ostudź.
Na wystudzonym spodzie rozprowadź powidła. Śmietankę umieść w garnku i podgrzej. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do śmietanki, odczekaj 2 minuty, wymieszaj. Czekoladę wylej na powidła.
Zobacz jak zrobić wielkanocnego mazurka! Jakie będę nam potrzebne do tego składniki? I czym udekorować świąteczny wypiek?
Mazurek cytrynowy
Składniki:
120 g mąki pszennej
40g mielonych migdałów
100 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
50 g drobnego cukru do pieczenia
Masa:
4 duże jajka
150 g cukru
sok wyciśnięty z 3 cytryn
2 łyżki mąki pszennej
płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce. Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy, ponakłuwaj. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj sok i mąkę, zmiksuj. Na podpieczony spód wylej masę cytrynową i płatki migdałowe. Piecz około 20-30 minut aż masa będzie ścięta.
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
Składniki:
Ciasto:
150g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
40g gorzkiego kakao
70g drobnego cukru
140g masła
1 jajko
masa
200g białej czekolady
150ml śmietanki 30%
+
200g wiśni
1,5łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce. Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy, ponakłuwaj. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Śmietankę zagotuj, ściągnij z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj do czekoladę, odczekaj 2 minuty, wymieszaj, wylej na ostudzony spód. Wiśnie podgrzej z cukrem, w soku rozpuść mąkę, dodaj do owoców, zagotuj ostudź. Ostudzonymi wiśniami udekoruj mazurka.