W kuchni DDTVN w roli głównej: jabłka!

Rozpoczął się sezon na jabłka. Champion, Ligol, Lobo, Szara Reneta. Każdy ma swoje ulubione. W studiu Dzień Dobry TVN Maria Ożga podpowiedziała, jakie jabłka wybrać do pieczenia, smażenia, a jakie do dań na wytrawnie oraz na słodko. Pani Maria przygotowała takie pyszności jak: oponki z jabłek, ciasto miodowe z jabłkami, a także sałatkę z jabłkami, burakami i serem gorgonzola.

OPONKI Z JABŁEK

Składniki:

  • 6 kwaśnych jabłek
    • 400 g mąki
      • 4 jajka
        • 3 łyżki rumu
          • 400 ml mleka
            • łyżeczka cynamonu
              • cukier puder do posypania
                • 1l olej do smażenia
                  • szczypta soli

                    Przygotowanie:

                    Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, rum i szczyptę soli. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem., jabłka obrać, pokroić w krążki, wyciąć gniazda nasienne. Oprószyć cynamonem. Dużą ilość oleju rozgrzać w rondlu. Jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto (po 1-2 minuty z każdej strony). Gotowe oponki wyjąć, osuszyć na papierze kuchennym, oprószyć cukrem pudrem.

                    CIASTO MIODOWE Z JABŁKAMI

                    Składniki:

                    • 200 g masła
                      • 40 g drobnego cukru do wypieków
                        • 180 g płynnego miodu
                          • 3 duże jajka
                            • 250 g mąki pszennej
                              • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                • pół łyżeczki sody oczyszczonej
                                  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
                                    • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
                                      • 2 dużego jabłka

                                        Na wierzch:

                                        duże jabłko lub dwa małe,50 g miodu

                                        Przygotowanie:

                                        Jabłka do ciasta - obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Jabłko na wierzch - nie trzeba obierać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki. Masło i cukier utrzeć do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać miód i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Bezpośrednio do utartej masy przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać szpatułką. Dodać kawałki jabłek i wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka. Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, podgrzać dodatkowy miód i posmarować pędzelkiem ciasto.

                                        SAŁATKA Z JABŁKIEM, BURAKIEM, SEREM GORGONZOLA I INDYKIEM PIECZONYM

                                        Składniki:

                                        • 2 średnie buraki
                                          • 1-2 jabłka z zieloną skórką
                                            • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
                                              • 1/4 szklanki octu jabłkowego
                                                • 1 łyżeczka sosu worcestershire
                                                  • szczypta soli i pieprzu
                                                    • 1 łyżeczka musztardy dijon
                                                      • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
                                                        • 4 łyzki cukru brązowego
                                                          • dag. fileta z indyka
                                                            • 100 gr ser gorgonzola
                                                              • kiełki rzodkiewki

                                                                do sałatki: miks kolorowych sałat, kwiaty, roszponaka itp.

                                                                Przygotowanie:

                                                                Buraki umyć i upiec w piekarniku owijając folią aluminiową 250 ºC 30 minut. Po upieczeniu obrać buraki i pokroić w cienkie plasterki. Jabłka pokroić w ćwiartki a następnie w cienkie talarki. Zostawić koniecznie skórę na jabłku. W pojemniku z przykryciem ułóż na zmianę plastry buraków i jabłka. Z oleju, octu, cukru, musztardy, sosu worcestershire i przypraw zrobić sos. Sosem zalać buraki i jabłka oraz wstawić do lodówki do schłodzenie i zamarynowania najlepiej na noc. Przygotować sałatkę z ulubionego mixu sałat i marynowanego buraka i jabłka, pokroić cienko opcjonalnie upieczonego indyka i poukładać rozkruszony ser gorgonzola. Na koniec dodać kiełki buraka.

                                                                Zobacz film: Jabłka w roli głównej. Źródło: Dzień dobry TVN

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Aniko Hobel/Getty Images

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości