Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN tradycyjne dania, w nowoczesnym wydaniu

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kasię Svirydzenką, Zuzę Bulę, które odpadły z "MasterChef Junior" oraz finalistę VI edycji programu "MasterChef" Mateusza Güncela. Nasze trio przygotowało tradycyjne, polskie dania, ale w nowoczesnym wydaniu. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak: twaróg w maśle palonym z miodem i popiołem z palonej jabłoni, konfitowany kurczak z puree z gorgonzoli z kawiorem z pomarańczy i chipsy, krem z brokuła z czosnkiem z palona grzanką.

Twaróg w maśle palonym z miodem i popiołem z palonej jabłoni

Składniki:
500g twarogu chudego
50 ml miodu
200g masła
100g orzechów laskowych
50g migdałów

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy powoli w garnku, tak długo, by masło nabrało brązowej barwy. Ser łamiemy na kawałki, polewamy masłem i miodem oraz posypujemy popiołem i orzechami.

Konfitowany kurczak z puree z gorgonzoli z kawiorem z pomarańczy i chipsy

Składniki:
2 udka z kurczaka
400 g ziemniaków
150 g sera gorgonzola
100 ml soku pomarańczowego
3 łyżeczki agaru
1 l oleju
300 ml śmietany 30%
1 główka czosnku
2 pory
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Z udka pozbywamy się kości, marynujemy ok 1 godz w czosnku i odrobinie oleju. Rozgrzewamy olej do 80•C i wkładamy udka na 1,5h. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnej przeciskamy przez praskę z serem i dolewamy śmietanę. Doprawiamy. Sok gotujemy dodajemy Agar - przelewamy do strzykawki i wlewamy na tłuszcz. Kawior przecedzamy płuczemy wodą.Por siekamy i dusimy na oleju, dodajemy śmietanę i redukujemy.

Krem z brokuła z czosnkiem z palona grzanką

Składniki:
2 brokuły
1 ząbek czosnku
Marchew
Pietruszka
Seler
4 kromki chleba tostowego
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa gotujemy tworząc wywar, następnie przecedzamy wywar i wrzucamy nasz brokuł i gotujemy do miękkości Blendujemy i dodajemy duża ilość czosnku. Chleb kroimy i pieczemy na prawie czarny kolor.

Sałatka szefa

Składniki:
Rukola
Sałata lodowa
Mrożone maliny
Oliwa z oliwek
Papryka czerwona i zielona
Pęczek rzodkwi
Cukier
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Sałatę szarpiemy do miski, dodajemy rukolę i pokrojone warzywa. Maliny wrzucamy na patelkę wraz z cukrem, blendujemy z oliwą i polewamy nasza sałatkę.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
87
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0