W kuchni DDTVN świętujemy Dzień Czekolady

Dziś Dzień Czekolady. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania bazujące na czekoladzie, ale niekoniecznie na słodko. Co powiecie na czekoladę w wersji wytrawnej np. z chilli, z kurczakiem lub czekoladowy hummus?

Chilli sin corne z czekoladą

Składniki:

2 papryki czerwone pokrojone w kostkę

1 papryka żółta pokrojona w kostkę

2 cebule czerwone pokrojone w piórka

3 ząbki czosnku drobno posiekane

1 puszka fasoli czerwonej odsączonej na sitku

5 dużych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka kuminu

70 g kukurydzy

Olej do smażenia

4 łyżki sosu sojowego

Odrobina wody do dodania

2 łyżki kaparów do dekoracji

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki do dekoracji

4 kostki czekolady gorzkiej

1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wody

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Teraz dodaj papryki i wymieszaj. Dodaj przyprawy oraz pomidory. Następnie dodaj sos sojowy i podlej wodą. Gotuj około 15 minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj fasolę oraz kukurydzę, czekoladę oraz kawę i doprowadź do wrzenia. Dopraw syropem z agawy i przed podaniem udekoruj pietruszką oraz kaparami.

Hummus czekoladowy

Składniki:

1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub jedna puszka ciecierzycy dokładnie odcedzona na sitku

4 łyżki syropu klonowego

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

szczypta soli

1 łyżeczka masła orzechowego

3 łyżki rozpuszczonej, ciemnej czekolady

woda do uzupełnienia płynów

1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego)

do dekoracji: potłuczone w moździerzu orzechy włoskie i laskowe

Do podania: chałka lub kilka kromek gryczanego chleba

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze (oprócz wody) i zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dodaj wodę i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Umieść hummus w miseczce i posyp orzechami.

Kurczak z ananasem w sosie czekoladowym z dodatkiem chilli

Składniki:

700 g piersi z kurczaka

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

zielony pieprz z zalewy – 1 łyżka

2 papryczki chili

2 łyżki liści świeżej mięty

1/2 ananasa pokrojonego w kostkę

1 cytryna

200 ml wina czerwonego półwytrawnego

3 ziela angielskie

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżka oleju kokosowego

Sól, pieprz

50 g czekolady gorzkiej

5 plasterków gorgonzoli

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę o obsmaż na oleju kokosowym z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj sok z cytryny oraz liście świeżej mięty i dokładnie wymieszaj. Przełóż na półmisek i na tej samej patelni podsmaż czosnek oraz cebulę z dodatkiem przypraw i papryczki chili. Dodaj ananasa i wino oraz ziele angielskie. Zredukuj sos i dodaj czekoladę. Następnie polej sosem kurczaka i udekoruj miętą, gorgonzolą i papryczką chili.

Sałatka z mango i kozim serem

Składniki:

Garść rukoli

Garść szpinaku

Awokado pokrojone w łódeczki

1 rolada z koziego sera

1 mango pokrojone w łódeczki

Mieszanka orzechów: włoskie, laskowe, pistacje bez łupiny utłuczone w moździerzu

10 truskawek

SOS: 1 biała czekolada, 2 łyżki brandy, sok z 2 limonek

Wszystkie składniki sałatki pokrój i przełóż na półmisek. Przygotuj sos. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj brandy i sok z limonki. Polej sosem przygotowaną sałatę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości