W kuchni DDTVN super babeczki

Dzisiaj jest Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN chleb słonecznikowy, babeczki z chili i kolendrą oraz miętowe babeczki z pistacjami.

Chleb słonecznikowy na żurku z oregano i czarnuszką

Składniki:

35 g świeżych drożdży

300 ml żurku (zakwasu)

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki żytniej

100 ml letniej wody

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju lnianego

150 g pestek słonecznika

2 łyżeczki oregano

2 łyżeczki czarnuszki

2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże z cukrem i wodą. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodaj żurek, mąkę, słonecznik, sól, oregano, olej lniany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę do pieczenia posmaruj olejem słonecznikowym. Przełóż ciasto. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia i posyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz przez 50-60 minut.

Babeczka Basic

Składniki:

70 g mąki

50 g cukru

65 g masła

1 duże jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z połowy limonki

2 łyżki mleka

szczypta soli

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem, dodaj roztrzepane jajka, wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj mleko, a na końcu skórkę z limonki. Masa powinna swobodnie spływać z łyżki. Ciasto przelej do foremek na muffinki, napełnić każdą z nich do wysokości 3/4. Piecz ok. 25 minut w 175 st. C.

Babeczki z chili i kolendrą

Składniki:

Basic:

70 g mąki

65 g cukru

65 g masła

1 duże jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z połowy limonki

2 łyżki mleka

1 szczypta soli

40 g cukru

+

1 jajko

1 łyżka cebuli drobno posiekanej

1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

1 łyżka czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę

1 papryczka chili drobno posiekana

kilka listków świeżego szpinaku

szczypta czerwonej papryki w przyprawie

1 łyżka posiekanej kolendry

1 łyżka masła

sól do smaku

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zeszklij na łyżce masła cebulę, chili i paprykę. Dodaj szpinak. Na sam koniec dodaj czosnek. Piekarnik nastaw na 180 st. C i wysmaruj oliwą formę do muffinów. Białka ubij na pianę. Wymieszaj warzywa z żółtkami jaj, dodaj przyprawy, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Dokładnie wymieszaj i wlej do formy od muffinów do 3/4 wysokości. Zapiekaj ok. 20–25 minut i wyjmij z formy jak jeszcze są ciepłe.

Miętowe babeczki z pistacjami

Składniki:

Basic:

70 g mąki

65 g cukru

65 g masła

1 duże jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z połowy limonki

2 łyżki mleka

2 szczypty soli

+

35 g startej białej czekolady

duża garść listków mięty

30 g pistacji

owoc granatu do dekoracji

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 175 st. C. Zblenduj liście mięty z masłem, mlekiem, jajkiem. Dodaj pistacje. Produkty sypkie przesiej przez sitko i stopniowo dodawaj płynną masę. Dokładnie wymieszaj i wlej do formy od muffinów do 3/4 wysokości. Zapiekaj ok. 25 minut. Udekoruj pestkami granatu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości