W kuchni DDTVN smakołyki dla dzieci

Z racji zbliżającego się Dnia Dziecka, w kuchni Dzień Dobry TVN nasz duet łańcuchowy przygotował smakołyki dla dzieci. Co powiecie na młode ziemniaczki zapiekane serem, knedle z mięsem i marchewką oraz surówka z młodej kapusty z koperkiem, a na deser kisiel jabłkowo-marchewkowy z truskawkami? Pycha!

Młode ziemniaczki z serem

Składniki:

1,5 kg młodych, małych ziemniaków

Sól

Oliwa z oliwek

150 g sera brie

Pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszorować, ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 15-20 minut. Wyjąć ziemniaki i każdego lekko nadusić aby się rozpłaszczył. Na każdego ziemniaka ułożyć mały kwadracik sera i zapiec jeszcze raz przez 5-7 minut.

Podawać posypane posiekanym koperkiem.

Wiosenna zupa

Składniki:

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula

2 ząbki czosnku

Pół główki młodej kapusty

2 kalarepy

2-3 młode ziemniaki

3-4 młode marchewki

2 pomidory malinowe

Sól i pieprz

Pęczek świeżego koperku

Kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle z oliwą z oliwek. W tym czasie posiekać kapustę i dodać do garnka. Obrać kalarepę i ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Marchewkę wyszorować, pokroić w plasterki i dodać do garnka. Zalać 3 litrami wody i gotować na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone w kostkę pomidory. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekanego koperku. Można podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

Owsianka zapiekana z truskawkami

Składniki:

200 g płatków owsianych

60 g posiekanych migdałów

½ łyżeczki soli

1 ½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

500 ml mleka

3 -4 łyżki roztopionego i lekko schłodzonego masła

1 duże jajko

2 opakowania cukru waniliowego

500 g truskawek

Krem mascarpone:

250 g mascarpone

100 ml śmietany 30%

skórka otarta z cytryny

500 g truskawek do podania

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, połowę posiekane migdały, sól i cynamon i sodę. W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, rozpuszczone masło i jajko. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Płatki owsiane z przyprawami wyłożyć do naczynia Zalać całość mieszanką mleczną. Truskawki pokroić w grube plasterki i ułożyć warstwę na owsiance.Tak przygotowaną owsiankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C, piec około 35 minut, aż całość się przyrumieni.

W tym czasie wymieszać mascarpone ze śmietaną i skórką z cytryny.

Lekko przestudzić i podawać z kremem oraz świeżymi truskawkami.

Kisiel jabłkowo-marchewkowy z truskawkami

Składniki:

2 średniej wielkości jabłka

Średniej wielkości marchewka

200ml wody

2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Truskawki

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz, ze skórki i wydrąż środek. Marchewki również obierz ze skórki. Jabłka i marchewki, pokrój w kostkę i uduś, aż do miękkości. Całość zmiksuj do uzyskania konsystencji musu. Następnie dolej do musu wodę i powtórnie zagotuj. W ¼ szklanki wody wymieszaj skrobię ziemniaczaną. Do gotującej się wody z musem zacznij pomalutku dodawać skrobię, cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje, odstaw go, aż do wystygnięcia. Kisiel podawaj dziecku

z pokrojonymi truskawkami.

Knedle z mięsem i marchewką oraz surówka z młodej kapusty z koperkiem

Składniki:

Knedle:

1kg ziemniaków

150g skrobi ziemniaczanej (ilość zależy od rodzaju ziemniaków)

Jajko

Sól

farsz mięsny:

350g piersi z indyka

Mała cebula

Marchewka

Koperek

Sól, pieprz

Łyżka oleju rzepakowego

Surówka:

Młoda kapusta

Łyżeczka oleju rzepakowego

Marchewka

Koperek

sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj bez obierania, a następnie odcedź i zalej je zimną wodą, co ułatwi obieranie ich ze skórki. Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę i całość posól. Wszystko razem wymieszaj.

Mięso ugotuj wraz z marchewką. Ugotowane mięso z marchewką, zmiel w maszynce do mielenia mięsa i dodaj cebulkę podsmażoną na oleju rzepakowym. Mięso połącz z cebulką, dodaj koperek i przypraw solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kuleczki, które ręką rozpłaszczaj na mały placuszek i nakładaj po łyżeczce farszu. Zwiń placuszek ponownie w kulkę z farszem w środku. Gdy ręce będą się Tobie kleić do farszu obsyp je skrobią ziemniaczaną. Tak przygotowane knedle wrzucaj do garnka, do gotującej się wody i gotuj, aż do momentu wypłynięcia knedli na wierzch. surówka:. Kapustę umyj i poszatkuj następnie dodaj odrobinę soli i odczekaj kilka minut, aż kapusta odpowiednio zmięknie. Dodaj do niej, startą na tarce, marchewkę oraz dużą ilość koperku. Do całości dodaj olej. Knedle podawaj swojemu dzieckiem z surówką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości