W kuchni DDTVN: śledzie na różne sposoby

Wielu z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez śledzi, dlatego do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Darię Ładochę, aby przygotowała swoje propozycje dań z tą właśnie rybą. Były więc śledzie w wersji tradycyjnej i nowoczesnej.

Śledzie w śmietanie

Składniki:

3 filety śledziowe solone matias

2 jabłka

1 cebula czosnkowa

1 pęczek koperku

sok z cytryny

śmietana

cukier

biały pieprz

1 łyżka zielonego pieprzu

Przygotowanie:

Śledzie namocz na minimum godzinę. Jabłka pokrój w kostkę i skrop cytryną. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj razem, dodaj pieprz zielony i podawaj na śledziu pokrojonym na mniejsze kawałki.

Śledzie z kaparami, chili, koperkiem i kolendrą

Składniki:

250 g śledzi filetowanych

50 g kaparów

liście świeżej kolendry

1 papryczka chili

oliwa z oliwek

2 szalotki

2 łyżki musztardy

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżeczka majonezu

mała łyżeczka miodu

sól do smaku

Przygotowanie:

Śledzia pokrój na paseczki wzdłuż fileta. Możesz też pozostawić go w całości. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i przełóż go na talerz. Na górze ułóż pokrojonego śledzia, oprósz solą i skrop oliwą. Udekoruj kaparami i kolendrą oraz drobno posiekaną papryczką chili.

Tatar ze śledzia z oliwkami i olejem lnianym

Składniki:

500 g filetów śledziowych a' la matias

2 małe ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę

1 słodkie jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

sok z 1 cytryny

skórka z 1 cytryny

2 łyżki musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

sól, pieprz

2 łyżki posiekanego koperku

3 łyżki oliwek

2-3 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:

Filety dokładnie opłucz pod zimną wodą, wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z jabłkiem, ogórkami, sokiem z cytryny, skórką z cytryny, musztardą i miodem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj małe miseczki lub filiżanki. Opłucz je wodą i napełnij tatarem. Następnie przewróć na talerz tak by tatar utworzył ładny kopczyk. Posyp go oliwkami i skrop delikatnie olejem lnianym.

Marynowane śledzie z papryką i skórką cytrynową

Składniki:

300 g śledzi matias w oleju

2 łyżki oliwy z oliwek

3 cebule czerwone

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 łyżka gorczycy

kilka ziarenek ziela angielskiego

5 suszonych pomidorów - najlepiej suchych bez oleju

1 łyżeczka kolendry w ziarnach

1 łyżeczka kolorowego pieprzu

1/2 łyżki skórki cytrynowej

suszone płatki chili (opcjonalnie)

1 szkl. octu na 2 szkl. wody + 3 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Ocet zagotuj z wodą i cukrem, i odstaw na bok. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i paprykę kolorową pokrój w kostkę lub na paski i usmaż na oliwie, dodaj płatki chili, pomidory suszone i skórkę cytrynową. Na dnie słoja ułóż warstwę śledzi, podsmażoną paprykę z cebulą i przyprawami, odrobinę kolorowego pieprzu, kolendry, ziela angielskiego, gorczycy i układaj warstwowo. Wszystko zalej marynatą octową i dokładnie zakręć. Odstaw na 5 dni, by wszystkie składniki się zamarynowały.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości