W kuchni DDTVN: serniki! Takie, że place lizać. Przepisy

W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy dziś Wiktora Dopierałę, cukiernika amatora, ale z sukcesami. Wiktor, kiedy piecze ciasta relaksuje się. Dla nas przygotował swoje ulubione i sprawdzone przepisy na serniki.

BAZA SEROWA

Składniki:

  • 600g zmielonego twarogu
    • 250g mascarpone
      • 250g ricotty
        • 1,5 opakowania budyniu o smaku śmietanka/wanilia.
          • 6 jaj
            • 1/2 szklanki cukru
              • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią.

                SPÓD SERNIKA

                • 110g płatków migdałowych
                  • 0,5 szklanki mąki
                    • 150g masla/ lub 4 łyżki masła orzechowego
                      • 1/4 szklanki cukru
                        • 1 opakowanie kandyzowanych smażonych skórek pomarańczowych
                          • 1/2 opakowania cynamonu.

                            POLEWA MANGO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

                            Składniki:

                            • 200g białej czekolady
                              • 50g masła
                                • 100ml śmietanki 30
                                  • 1 opakowanie świeżych malin
                                    • 150ml pulpy z mango, lub zamiennie konfitury z owoców egzotycznych lub cytrusowych dobrze zblendowanych.

                                      POLEWA Z CZEKOLADY

                                      200g ciemnej czekolady

                                      100g drazy czekoladowych

                                      100ml śmietanki 30

                                      50g masła

                                      Przygotowanie:

                                      Rozgrzewamy piekarnik do 180'c. Składniki na spód ciasta mieszamy ze sobą i ugniatamy na zbitą masę. Następnie kruszymy ją na dno formy i dogniatamy do dna palcami. Wkładamy na około 15 min do piekarnika, tak aby upiekło się na krucho.

                                      W tym czasie mieszamy na aksamitną masę sery, 2 całe jajka i 4 żółtka, budyń i cukier waniliowy. Wszystko to robimy na wolnych obrotach. Następnie ubijamy na sztywną pianę 4 białka z cukrem. Jeśli chcemy aby sernik był jeszcze bardziej puszysty możemy dodać do ubijania kolejne 2 białka, których nie ma w przepisie. Gotową i sztywną pianę wolno i delikatnie dodajemy i tak samo mieszamy z masą serową.

                                      Do gotowej masy możemy dodać w zależności od polewy jaką będziemy chcieli wykończyć albo draże czekoladowe, które delikatnie rozpuszczą się podczas pieczenia lub kandyzowanej skórki pomarańczowe.

                                      Całość wylewamy na upieczone spody i wstawiamy do piekarnika na 1h / 170'c.

                                      Na blachę w piekarniku można wylać wodę, zapewni ona wilgotność w piekarniku podczas pieczenia i można mieć pewność że brzegi sernika nie będą suche. W trakcie pieczenia po 30 min delikatnie i dosłownie na kilka sekund otwieramy piekarnik nakładając na górę ciasta przygotowane wcześniej arkusze folii aluminiowej, zapewniając w ten sposób, że sernik nie przypali się na wierzchu.

                                      Po godzinie wyłączamy piekarnik, ale Jeszce zostawiamy go zamkniętym na minimum 10 min, a później delikatnie uchylamy i ponownie na minimum 10 min zostawiamy tak aby studził się stopniowo. Taki proces gwarantuje, że sernik nie opadnie i będzie bardziej puszysty. Jeśli jest możliwość zostawiamy sernik w uchylony piekarniku nawet godzinę.

                                      PRZYGOTOWANIE POLEWY.

                                      Do rondelka wkładamy i wlewamy wszystkie składniki, w zależności od rodzaju polewy. Wszystko delikatnie i cały czas mieszając rozgrzewamy na małym ogniu aż do aksamitne go rozpuszczenia. Czasami warto mieć pod ręką dodatkowo wszystkie te składniki aby móc ocenić czy polewą jest na tyle płynna a jednocześnie gęsta aby polać ja nasze serniki. Dobrze jest podać taki sernik jeśli jest schłodzony.

                                      Dodatkowo - czekoladowy można udekorować czekoladą, którą kruszymy na polewę, a świeżymi malinami dekorujemy polewę mango. Dodatki te będą pasowały do siebie idealnie i na pewno będą cieszyć oko eleganckim wyglądem przed podaniem na stół.

                                      Zobacz też:

                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości