W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Laurę Osękę, gotującą psycholożkę i psychodietetyczkę. Laura przygotowała dla nas jesienne pyszności, między innymi cukiniowe zawijasy, dynię hasselback, zapiekankę jabłkowo-jeżynową i zapiekankę malinowo-brzoskwiniową. Jesienna blacha pełna dobra
Składniki:
- 1/2 średniej dyni piżmowej lub hokkaido
- 1 łyżka pasty z ostrej papryki (harissy)
- 2 łyżki oliwy
- garść suszonych wiśni
- 20 pomidorków koktajlowych
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 4 duże jajka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Dynię obierz, wypestkuj i pokrój w dwucentymetrowe kawałki. W dużej misce połącz harissę z oliwą, następnie dodaj dynię. Wymieszaj dokładnie całość. Wyłóż dynię na blachę, dopraw solą i piecz 20-25 minut. Po tym czasie dołóż wiśnie i pomidorki, skrop je sokiem z cytryny i posyp świeżo startą skórką. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij blaszkę, zrób w potrawie cztery wgłębienia i wbij w nie jajka. Zapiekaj 6-8 minut, aż się zetną. Przypraw do smaku pieprzem. Jedz od razu.
Dynia hasselback
Składniki:
- 1 mała dynia piżmowa
- olej do nasmarowania formy
- 25 ml płynnego miodu spadziowego
- 25 ml sosu sojowego lub sosu tamari
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- kilka gałązek tymianku
- 1 cebulka dymka
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Przekrój dynię wzdłuż na połowy, usuń pestki i obierz. Przytrzymując połówki między drewnianymi łyżkami (środkiem do dołu), ponacinaj każdą bardzo cienko wszerz, raz przy razie. Uważaj, by nie przeciąć ich do końca. Nasmaruj blachę lekko olejem. Ułóż na niej dynię. Wymieszaj miód z sosem sojowym lub tamari i płatkami chili. Tak przygotowanym sosem polej dynię, szczególnie w miejscu nacięć. Posyp ją tymiankiem i wstaw do piekarnika na 30-35 minut. Co jakiś czas podlewaj pozostałą mieszaniną. Przed podaniem posyp posiekaną dymką i kolendrą.
Cukiniowe zawijasy
Składniki:
- 100 g mrożonego groszku
- 1 jajko
- 200 g kremowego serka
- garść szpinaku
- kilka listków mięty
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 cukinia
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki startego sera, np. mozzarelli
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Groszek przelej wrzątkiem, wrzuć do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, serek, posiekany szpinak, porwane listki mięty i skórkę z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Cukinię pozbaw końców i pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Najłatwiej zrobić to za pomocą mandoliny lub dużej obieraczki. Każdy plaster posmaruj łyżką nadzienia i zwiń w rulon. Do blachy wlej przecier pomidorowy, dopraw go do smaku i zamieszaj. Ułóż w formie zawijasy z cukinii, jeden obok drugiego. Posyp serem. Zapiekaj około 30 minut, aż wierzch będzie złocisty. Przed podaniem zawijasy lekko przestudź.
Zapiekanka jabłkowo-jeżynowa
Składniki:
- 2 niewielkie, dosyć twarde jabłka
- 15 g masła
- 30 g cukru
- sok i skórka starta z 1/2 cytryny
- 25 g mąki pszennej
- szczypta soli
- nasiona z 1/2 laski wanilii
- 1 małe jajko
- 100 ml mleka
- 50 g jeżyn
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Obierz jabłka, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój na ósemki. Rozpuść masło i wlej do formy. Dodaj jabłka, połowę cukru, sok i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Połącz mąkę, sól, wanilię i pozostały cukier. Jajko ubij lekko i dodaj do mąki. Dolej mleko i dobrze wymieszaj, by powstało gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Wyjmij jabłka z piekarnika, posyp je jeżynami, zalej ciastem. Wstaw do piekarnika na 30-35 minut. Ciasto powinno być złociste i podrośnięte – opadnie, gdy wystygnie. Zapiekankę podawaj ciepłą lub w temperaturze pokojowej.
Zapiekanka malinowo-brzoskwiniowa
Składniki:
- 3 dojrzałe brzoskwinie
- sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 2 jajka
- 125 g serka mascarpone
- 25 g białego cukru
- nasionka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu
- duża szczypta mielonego kardamonu
- 100 g malin
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Brzoskwinie przekrój na połówki, pozbaw pestek i ułóż w formie, rozcięciem do góry. Skrop sokiem z pomarańczy, posyp startą skórką. Piecz 8 minut. Oddziel białka od żółtek. W misce dokładnie wymieszaj mascarpone, biały cukier, wanilię, kardamon i żółtka. Ubij białka prawie na sztywno. Połącz je z mascarpone. Wylej masę do formy z brzoskwiniami, posyp malinami i cukrem trzcinowym. Wstaw do piekarnika i piecz 5-7 minut. Podawaj od razu lub po wystudzeniu. Ja uwielbiam wyjadać ten deser łyżką prosto z formy, na zmianę z lodami.
Zobacz też:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"