W dzisiejszej kuchni króluje Andrzej Polan, który przygotował potrawy bazujące na dyni. Wyróżniamy kilka rodzajów dyni. Czy różnią się one smakiem? Co powiecie na racuchy dyniowe, indyka z dynią i figami oraz zupę dyniową z boczkiem? Złocista zupa z boczkiem i prażonymi ziarnami
Składniki:
1 kg dyni
1 cebula
3 ziemniaki
4 skrzydełka z kurczaka
boczek wędzony surowy w plastrach
masło klarowane do smażenia
200 g serka topionego śmietankowego
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
50 g siemienia lnianego
imbir świeży
natka pietruszki
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, skrzydełek przygotowujemy bulion. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone ziemniaki, smażymy chwilę. Dodajemy następnie dynię, zalewamy bulionem w niedużej ilości, doprawiamy imbirem i solą. Dusimy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie. Kiedy tak się stanie, miksujemy na krem, w trakcie dodając serek śmietankowy. Boczek smażymy na chrupiąco na patelni. Ziarna słonecznika i dyni rumienimy, pod koniec dodajemy siemię lniane, kiedy tylko zacznie podskakiwać zdejmujemy patelnię z ognia. Zupę posypujemy boczkiem, ziarnami i natką.
Dynia, indyk, figi
Składniki:
1 pierś z indyka ok. 1,5 kg
ok. 700 g dyni
6 fig świeżych
olej rzepakowy do marynaty
2 łyżki miodu
ostra papryka
sól, pieprz czarny, cukier
3 cytryny
tymianek świeży, rozmaryn świeży
masło klarowane do smażenia
100 g masła ekstra
śmietanka 30 proc.
Przygotowanie:
Mięso z indyka dokładnie oprószamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Odstawiamy do lodówki. Na maśle klarowanym obsmażamy filet na złoty kolor, wykładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia. Podlewamy bulionem, dodajemy masło ekstra. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny. 1/3 dyni kroimy na mandolinie na bardzo cienkie paski, skrapiamy sokiem z cytryny, miodem, olejem, doprawiamy solą i odstawiamy. Pozostałą dynię kroimy w kostkę, na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy dynię, rozmaryn i chili. Dodajemy sos z pieczenia indyka i dusimy do miękkości. Miękką dynię miksujemy wcześniej, wyjmując gałązki rozmarynu, dodajemy śmietankę. Pod koniec dodajemy ocet jabłkowy do smaku, solimy. Indyka kroimy na plastry, polewamy sosem dyniowym, na wierzch wykładamy zamarynowaną dynię i przesmażone na miodzie figi.
Racuchy dyniowe
Składniki;
500 g dyni
100 g jogurtu naturalnego gęstego
3 jajka
60 g masła
3 łyżki cukier trzcinowy
ok. 2 szkl. mąki pszennej
proszek do pieczenia
cukier wanilinowy
1 kg śliwki węgierskiej
3-4 łyżki miodu
świeża mięta
białe kwiatki begonii
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku, skropioną sokiem z cytryny, posypaną cukrem wanilinowym w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła. Upieczoną miksujemy na puree wraz z masłem z pieczenia. Puree łączymy z jogurtem, żółtkami. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy do puree. Na koniec mąka, proszek, odrobina soli, mieszamy wszystko razem. Wypiekamy małe racuszki. Na miodzie przesmażamy śliwki, pod koniec dodając kilka kostek dyni. Placki polewamy miodem ze śliwkami i dynią, posypujemy sporą ilością mięty i kwiatkami begonii.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"