Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN pyszne lody

Na upalne dni najlepsze są lody. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese pokazała, jak przygotować pyszne lody jogurtowe, kremowe lody bananowe, lody z herbatnikami i sopelki lodu.


Lody jogurtowe

Składniki:
250 g jogurtu
200 g śmietany 36 proc.
100 g cukru

Przygotowanie:
Zmieszaj wszystko i włóż na  5 minut do sorbettiera.

Kremowe lody bananowe super proste

Składniki:
2 zamrożone dojrzałe banany
50 g mleka
70 g cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystko zmiksuj blenderem i gotowe.

Lody z herbatnikami

Składniki:
20 herbatników
500 g ubitej śmietany
3 żółtka
4 łyżki cukru
3 ubite białka
1 filiżanka kawa
trochę startej czekolady

Przygotowanie:
Ubij żółtka z cukrem, dodaj kawy. Delikatnie wymieszaj śmietanę z ubitymi białkami, kremem, kawą i czekoladą. Posmaruj kremem herbatniki i dodaj na górę ciasteczka, aby formować kanapki.

Sopelki lodu

Składniki:
280 g owoców
30 g cukru waniliowego
60 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
małe formy do lodów  z patyczkami

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmieszaj w mikserze i przełóż do foremek – po  2 godzinach w zamrażarce są gotowe.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
87
11
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0