W kuchni DDTVN pyszne lody

Na upalne dni najlepsze są lody. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese pokazała, jak przygotować pyszne lody jogurtowe, kremowe lody bananowe, lody z herbatnikami i sopelki lodu.

Lody jogurtowe

Składniki:

250 g jogurtu

200 g śmietany 36 proc.

100 g cukru

Przygotowanie:

Zmieszaj wszystko i włóż na 5 minut do sorbettiera.

Kremowe lody bananowe super proste

Składniki:

2 zamrożone dojrzałe banany

50 g mleka

70 g cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystko zmiksuj blenderem i gotowe.

Lody z herbatnikami

Składniki:

20 herbatników

500 g ubitej śmietany

3 żółtka

4 łyżki cukru

3 ubite białka

1 filiżanka kawa

trochę startej czekolady

Przygotowanie:

Ubij żółtka z cukrem, dodaj kawy. Delikatnie wymieszaj śmietanę z ubitymi białkami, kremem, kawą i czekoladą. Posmaruj kremem herbatniki i dodaj na górę ciasteczka, aby formować kanapki.

Sopelki lodu

Składniki:

280 g owoców

30 g cukru waniliowego

60 g cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

małe formy do lodów z patyczkami

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmieszaj w mikserze i przełóż do foremek – po 2 godzinach w zamrażarce są gotowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości